Redactieblog

315 x bekeken 4 reacties

Elf procent vlees MRSA-besmet

Bij 11 procent van de vleesproducten in de detailhandel is de ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen.

Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit. In 84 procent van de gevallen gaat het om de nt-MRSA, de MRSA die ook bij varkens, kalveren en bij veehouders is aangetroffen.

Volgens de VWA draagt vlees niet bij aan het verspreiden van de bacterie die resistent is tegen de meest gebruikte antibiotica. Volgens de VWA was het zeker opgevallen als de nt-MRSA via vlees verspreid zou worden, omdat deze MRSA dan vaker voor zou komen. Daarnaast komt de vondst van nt-MRSA bij mensen vooral voor in gebieden waar veel vee wordt gehouden dat besmet kan zijn met MRSA.

Opvallend is dat de nt-MRSA het meest is gevonden bij kalkoen- en pluimveevlees (31 en 27 procent), terwijl het bij levende dieren tot nu toe alleen bij varkens en kalveren is aangetroffen.

"De cijfers verbazen mij ook. Mijn eerste gedachte zegt dat dit komt door het verwerkingsproces. In dit traject kan de bacterie zich verspreiden", aldus MRSA-deskundige Arie van Nes van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

MRSA is nog niet aangetoond bij levend pluimvee. "Onderzoekers van het Jeroen Bosch-ziekenhuis hebben het wel in een pluimveemestmonster gezien en bij een pluimveehouder. Verder onderzoek naar MRSA bij pluimvee loopt ."

Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren is 50 procent van de varkensbedrijven besmet. Naar de besmettingsgraad onder vleeskalverbedrijven wordt momenteel onderzoek gedaan.

Lees ook VWA: 31 procent kalkoenvlees bevat MRSA

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a nonymus.

  het is toch in-en-in-triest, dat al die kostbare antibiotica verkwanseld worden in de bioindustrie. ik ben geen milieufanaat of dierenbevrijder, maar een oprecht bezorgd boertje, dat ook gewoon consument is. aan ons mensen wordt voorgehouden terughoudend te zijn met antibiotica -en terecht-. bij de grondgebonden veehouderij met enkele koetjes, schaapjes ofzo is het antibioticabeleid nog voorzichtiger en misschien wel terecht. nu vraag ik me af, waar we mee bezig zijn, als er in een enkel industrieel varkens- of kippenhok, waar letterlijk duizenden of tienduizenden dieren gehuisvest worden per dag, week, maand, kweekronde of voor mijn part per jaar een veelvoud aan antibiotica gebruikt wordt, dan er in een mensengezin of grondgebonden boerderij in een heel leven aan antibiotica doorgaat. op dergelijke handelwijze volgt onafwendbaar een hoge rekening. deze rekening zal voldaan moeten worden in de hardste valuta die er bestaat, namelijk in mensen. dit standpunt is niet alleen politiek zeer incorrect en erreg confronterend, maar helaas wel juist. waarschijnlijk vallen er nu een boel mensen gekwetst over mij heen, maar het is bekend, dat slechts de waarheid kan kwetsen. en nu nog de cyfersenlettersritueledansdieikvanwegedeernstvanhetonderwerpkorthou.

 • no-profile-image

  a nonymus

  beste blabla, heb lang geaarzeld of ik terug zou reageren, maar niet doen zou onbeleefd zijn. aan je reactie te zien zit je in de ontkenningsfase, maar wees gerust, dat gaat over. je hebt gelijk, mrsa zit overal en soms niet op plekken waar je het wel zou kunnen verwachten. ook wil ik je hartelijk bedanken voor het royaal rondstrooien met "naamkaartjes". dat betekent, dat je wel niet expliciet, maar toch duidelijk impliciet met de gevolgde redenereing instemt.
  blabla, zeg nu eens, vind je dat gedoe met die bibberig vervormde code ook zo onnozel, zal wel iemand uitgedokterd hebben, die eigenlijk overbodig is. moet 8dtxft intikken, belachelijk. is onjuist, moet ks4g4o of 0 zijn, we zien wel. nieuwe code hbfgxk

 • no-profile-image

  Dirk

  Wie zoekt zal vinden. MRSA zit overal, je kunt er mee in aanraking komen wanneer je veel contact hebt met besmette dieren en/of mensen. De overdracht van mens op mens is zeer minimaal. Van vlees krijg je het al helemaal niet. Het gevaar ligt ook niet in de veehouderij-sector, die is volledig afgeschermd. Nee het grootste risico vormen de open contacten met kleindieren, huisdieren en .....paarden. Er zijn veel meer paarden en huisdieren besmet met MRSA dan menigeen denkt, ook hier wordt antibiotica gebruikt.
  Gezien de enorme produktie van vlees in de veehouderij, is het gebruik van antibiotica niet eens zo hoog.
  Wanneer de VWA meer onderzoek zou doen naar MRSA besmettingen bij huisdieren en paarden zouden de resultaten wel eens vervelend kunnen zijn voor de paardenhouderij.
  Maar dat zal voorlopig nog wel niet gebeuren.
  De boeren zullen wel weer de schuld krijgen.

 • no-profile-image

  veel blabla

  Ik ben helemaal niet gekwetst. Ik vind gewoon jou ronduit zielig. Jij leeft in je eigen wereld. Het is nooit aangetoond dat mrsa en antibiotica iets met elkaar gemeen hebben, het wordt gesuggereert. En wist jij dat 1 op de 3 mensen in NL MRSA besmet is en ik het buitenalnd is het 50 % ? Dus de kans dat jij ook bent besmet is erg groot. Ik als varkenhouder heb me laten testen en ik was negatief. Oja even over dat geschreeuw van jou, kun je me dan ook even vertellen hoeveel antibiotica er verbruikt wordt per varken ? Jij weet toch zoveel ? Per varken wordt er minder verbruikt als per persoon op jaarbasis. Dus baseer je eerst maar eens op feiten voordat je weer begint te roepen, keutelboerke

Of registreer je om te kunnen reageren.