Redactieblog

3 reacties

Cumela: varkenshouders houden mest langer vast

Mestdistributeurs ervaren dat varkenshouders de mest langer vasthouden.

"De effecten zijn merkbaar, maar het is niet schrikbarend. Het aanbod is nog altijd ruim voldoende om aan de vraag te voldoen", aldus Hans Verkerk van de sectie mestdistributie van Cumela.

Of het vasthouden van de mest een gevolg is van de oproep van de varkenshoudersvakbond NVV is volgens Cumela moeilijk in te schatten. "De financiële positie van veel varkensbedrijven is slecht, waardoor de bedrijven gedwongen zijn de mest mondjesmaat af te voeren. De bedrijven kunnen de mestafzet niet betalen", aldus Verkerk. Hij voegt er aan toe dat er bedrijven zijn die geen mest ophalen bij varkenshouders voordat de rekeningen worden betaald.

"De hele winter wordt er al in kleine hoeveelheden mest afgezet vanwege de hoge kosten. Ondanks dat melden distributeurs dat ze deze winter meer mest hebben getransporteerd over de lange afstand dan ooit tevoren", aldus Verkerk.

De NVV is tevreden na haar oproep om de mest vast te houden. "Je merkt dat de markt meer in beweging is. Er wordt weer onderhandeld over de prijs. Je merkt ook dat de distributeurs inzien dat het hoge prijsniveau niet houdbaar is, waardoor de prijzen dalen", aldus Leo Verheijen van de NVV.

Het risico dat varkenshouders die de mest vasthouden straks hun mest niet kwijt kunnen acht Verheijen klein. "Het is vasthouden om te kunnen onderhandelen. Er wordt volop gereden en de natte periode deze week is logistiek gunstig: de silo’s kunnen nu weer vol gereden worden. Met de hoge kunstmestprijzen komt de mest wel weg."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knorine

  vind je het gek als er geen cent te makke is!

 • no-profile-image

  gj

  Krijgen ze geen ingewand krampen dan?

 • no-profile-image

  ricardo

  heel erg jammer dat akkerbouwers alleen geldelijk naar de plus kijken wat varkensmest op brengt, bemestingtechnisch gezien is deze mest onmisbaar voor onze landbouw en een grote grond en strutuurverbeteraar die beter gewaardeerd zou moeten worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.