6 reacties

Coalitie verdeeld over biologisch

De coalitie is verdeeld over de ambities van minister Gerda Verburg om de biologische landbouw te stimuleren.

Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) wil dat over twee jaar 10 procent van het areaal biologisch is, maar Joop Atsma (CDA) vindt dat onrealistisch. De Christenunie aarzelt.

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met Verburg over dit onderwerp. Volgens Jacobi gaan de plannen van de minister niet ver genoeg. Zij heeft de doelstelling van haar voorganger, een aandeel biologisch areaal van 10 procent in 2010, teruggeschroefd tot een jaarlijkse groei van 5 procent. Dat komt neer op een toename van het aandeel van 2,1 procent nu tot 2,3 procent over twee jaar.

"Dat vind ik een zwaktebod", zei Jacobi. "Wij moeten die ambitie handhaven." Atsma is bang dat bij een dergelijk groot areaal het aanbod veel sneller groeit dan de vraag, waardoor de prijzen zullen zakken en boeren failliet gaan. "Dan ontploft de sector", aldus de CDA’er. Hij benadrukte dat er in de landbouwbegroting ook geen geld voor is gereserveerd.

In het debat was een merkwaardige rol weggelegd voor coalitiegenoot Christenunie. Ernst Cramer van die partij was mede-indiener, met PvdA en Groenlinks, van een motie die het kabinet verzoekt maatregelen te ontwikkelen het gewenste aandeel biologisch areaal te realiseren. Toen Verburg dat voorstel had ontraden, kwam hij daar op terug.

Verburg is ook niet van plan de omschakelingsperiode van gangbaar naar biologisch te verkorten, zoals de Kamer aanvankelijk wilde. Het parlement lijkt zich daarbij neer te leggen. Wel kijkt de minister naar een fonds waaruit bedrijven in omschakeling renteloze leningen kunnen krijgen.

Lees ook Kamermeerderheid wil stimulans aanbod bio-landbouw

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Luttikhuis.

  De gangbare productie staat qua veiligheid zeker op hetzelfde niveau als met bio. Voor kleine kinderen is gangbare zelfs beter. Bij de gangbare wordt in ons land zoveel aandacht besteed aan kwaliteit, dat het weinig zinvol is om het anders te doen.

 • no-profile-image

  J. Overesch

  De consument maakt uit hoe er geproduceert wordt. De vraag naar biologische producten stijgt snel. De vraag is zelfs groter als het aanbod. Ga met de open dagen kijken bij een biologische boer en kom er achter dat biologisch boeren goed is voor het milieu, dierwelzijn, biodiversiteit, landschap en aangenaam voor de boer.
  Jan Overesch Raalte

 • no-profile-image

  bio boer

  Als de verschillen dan zo klein zijn ,stop dan met bestrijdingsmiddelen en kunstmest dan ben je ook biologisch en beur je de komende 2 jaar ongeveer 10 tot 15 cent meer voor je melk.
  De markt vraagt om biologische produkten dus wie durft??
  Het is goed van de minister om de omschakelingsperiode niet te verkorten,kwaliteit blijft bovenaan staan.

 • no-profile-image

  Wessel

  Ik sluit me compleet aan bij Jan. Ook wil ik nog zeggen dat de verschillen tussen biologisch en gangbaar niet eens zo groot zijn zoals de meeste mensen denken. We leven hier wel in Nederland waar de meest milieuvriendelijkste en diervriendelijkste landbouw ter wereld gevestigd is. De onbetwiste nummer 1 in de wereld wat betreft voedselveiligheid en dierenwelzijn is met kop en schouders de Nederlandse landbouw. En daar zijn we trots op met uitzondering van de PVDD.

 • no-profile-image

  Jan

  Stop nu eens alle tijd,geld en energie in de gangbare teelt om hier nog milieubewuster te telen,door o.a. gericht onderzoek en studieclubs.De milieuwinst zal dan vele malen groter zijn dan met zo"n klein clubje biologische telers!!

 • no-profile-image

  g.a.v.Exel

  Ik vraag mij af of de motieven om biologisch te kopen wel zuiver en houdbaar zijn.Als de belangstelling vermindert zit de biologische boer met de strop.Het verschil in smaak en kwaliteit is discutabel.
  Afgezien van verstandelijke argumenten lijkt het me wel leuker om de uitdaging voor biologisch boeren aan te gaan,ook al is het hard werken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.