Redactieblog

260 x bekeken

Camerasysteem helpt bij verbetering pootproblemen pluimvee

Voetzoolkwetsuren bij vleeskuikens kunnen voortaan in de pluimveeslachterij gecontroleerd worden.

In het kader van een project van het ministerie van landbouw over dierwelzijn is een methode ontwikkeld waarmee de voetzoolkwetsuren aan de slachtlijn zonder menselijk ingrijpen beoordeeld kunnen worden op kwaliteit.

Via een camerasysteem worden de poten van de kuikens ingedeeld op een schaal van 0 tot 2. Bij 0 zijn er geen problemen, bij 2 zijn er ernstige problemen. Het systeem wordt in Scandinavische landen al langer gebruikt en ook de Europese Unie heeft aangegeven deze methodiek aan te willen houden.

Op basis van de resultaten krijgt een pluimveehouder advies voor verbetering. Wanneer er bij een bedrijf erg grote problemen zijn krijgt de pluimveehouder een waarschuwing.

Voetzoolproblemen zijn niet alleen nadelig voor het welzijn van de kuikens, maar hebben ook economische gevolgen voor het bedrijf omdat de dieren gevoeliger zijn voor ziekten en minder voedsel opnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.