Redactieblog

299 x bekeken

CVI wijst tien hoogrisico-gebieden varkenspest aan

Tien gebieden in Nederland kennen een hoog risico op de verspreiding van varkenspest.

Dat blijkt uit de risico-kaart voor de verspreiding van klassieke varkenspest die het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR heeft gemaakt.

De tien gebieden met hoog risico liggen op de Veluwe, Twente, Achterhoek, omgeving Roermond, en in Noord-Brabant in de Peel, ten zuiden van Tilburg en in de gebieden rondom Rosmalen en Veghel.

De kaart moet voor de overheid een hulpmiddel worden zodat een eventuele uitbraak van klassieke varkenspest veel effectiever en gerichter bestrijden. "Zo kan bijvoorbeeld bij een uitbraak in een laag risicogebied, afhankelijk van de overige omstandigheden, misschien volstaan worden met ruiming, terwijl bij een uitbraak in een hoog risicogebied ook direct aan vaccinatie gedacht moet worden", aldus het CVI.

Bij eerdere uitbraken van varkenspest in Nederland leidde de verspreiding tussen verschillende varkenshouderijen tot grote uitbraken. Bij deze uitbraken waren er relatief veel ‘buurtbesmettingen’, waarbij het virus van het ene varkensbedrijf naar het andere varkensbedrijf uitbreidde.

Met de kennis van de verspreiding van het virus tijdens de varkenspestepidemie in 1997 en 1998 is een wiskundig model gemaakt. Met dit model is Nederland verdeeld in diverse risico-gebieden. Bij het indelen van de risico-gebieden speelt de dichtheid van het aantal dieren en bedrijven en de afstand tussen de bedrijven.

Met de kaart zijn de regionale en landelijke risico’s zichtbaar bij een uitbraak van varkenspest. Op basis hiervoor kan bij een uitbraak voor een andere bestrijdingsaanpak worden gekozen.

Of registreer je om te kunnen reageren.