Redactieblog

323 x bekeken 1 reactie

'Biogasproductie noodzakelijk voor energie-norm'

Biogasinstallaties zijn noodzakelijk om aan de doelstellingen voor groene energie te voldoen.

Dat zegt voorzitter Aike Maarsingh van de Biogas Branche Organisastie (BBO). "De doelstellingen voor duurzame energie zijn met de andere vormen van duurzame energie in Nederland niet snel genoeg te realiseren", aldus Maarsingh op een bijeenkomst in Moerdijk.

BBO is blij met de motie van Bas van der Vlies (SGP) waardoor de Tweede Kamer heeft besloten om de basisprijs van biogas te verhogen tot 15 cent per kWh. "Met deze basisprijs hebben vergisters meer ruimte om te produceren. De boeren krijgen hiermee weer een kans."

Maarsingh ziet het belang van vergisters vooral in het brengen van een meerwaarde aan mest, bijproducten en restproducten die met name uit de landbouw voortkomen. "Er wordt veel discussie gevoerd over food, feed of fuel. De discussie over food of natuur wordt echter niet gevoerd en dat is raar. De productie van gewassen voor energieteelt wordt door de markt gestuurd. Er is niemand die ons kan verbieden dat het overschot aan agrarische producten een meerwaarde krijgen door in de vergister te worden gestopt. Stel dat er teveel suikerbieten zijn, dan kunnen deze bieten beter vergist worden dan verwerkt worden tot suiker die vervolgens niet verhandeld mag worden. Het is goed dat landbouwminister Verburg gaat kijken naar de mogelijkheden hiervan."

De brancheorganisatie voor biogas zou ter ondersteuning van de biogassector in Nederland graag zien dat er zekerheid komt voor de afzet van elektriciteit op het energienet. Daarnaast pleit de organisatie voor ruimte om de afvalstromen van de agrarische sector te kunnen benutten in de vergisters.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul DeProft

    Italiaanse maïs is het best geschikt voor hernieuwbare energie op voorwaarde dat de teelttechniek : fotosynthese en bemesting optimaal zijn : maximaal 65000 pl per ha + aangepaste bemesting = méér dan 100 ton groene massa ( in Nederland !). Meer weten ?
    Bel dan naar +32 475 455 280.

Of registreer je om te kunnen reageren.