219 x bekeken

'Biobrandstoffenbeleid werkt'

Stimulering van de eerste generatie biobrandstoffen moet ondanks zorgen over duurzaamheid worden voortgezet.

Alleen door actief in de markt bezig te blijven, kunnen verbeteringen optreden. Dat schrijven de ministers Jacqueline Cramer (Vrom) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) in een brief aan Milieudefensie. Zij reageren daarmee op een brievenactie van de organisatie, waaraan negenhonderd burgers deelnamen. Milieudefensie vindt de eerste generatie biobrandstoffen niet duurzaam en daarom zou de bijmengplicht moeten worden afgeschaft.

Volgens beide ministers bestaan er inderdaad zorgen over de duurzaamheid van de huidige generatie. "Maar wij zijn het niet met u eens dat afwachten daarbij de beste houding is", schrijven Cramer en Van der Hoeven. "Vanuit een actieve positie in de markt kunnen we duurzaamheid sneller en effectiever dichterbij brengen dan door af te wachten en in de tussentijd het gebruik van biobrandstoffen niet te stimuleren.

Brussel wil dat oliemaatschappijen in 2010 minimaal 5,75 procent biobrandstoffen bijmengen en 10 procent in 2020. Cramer en Van der Hoeven stellen in hun brief dat Nederland een van de voorlopers is op het gebied van duurzaamheid. Milieudefensie is teleurgesteld over de opstelling van het kabinet. De organisatie vindt dat het niet nodig is de eerste generatie biobrandstoffen te steunen om ook de tweede generatie van de grond te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.