293 x bekeken 5 reacties

Biobrandstoffen niet duurzaam

Het op grote schaal toepassen van hernieuwbare energie in de transportsector is geen goede investering in duurzaamheid.

Uit een studie van het Milieu en Natuurplanbureau (MNP) blijkt dat dit leidt tot een toename van het landgebruik, een stijging van de voedselprijzen en een verschraling van de biodiversiteit.

De Europese Commissie wil dat over twaalf jaar 10 procent van alle transportbrandstoffen afkomstig is uit hernieuwbare bronnen. Voor de productie daarvan is volgens het MNP een areaal van twintig tot dertig miljoen hectare nodig. Dit grote beslag op landbouwgrond zal leiden tot hogere voedselprijzen en een verlies aan biodiversiteit.

Pas met de tweede generatie biobrandstoffen komt de doelstelling van Brussel dichterbij, aldus het MNP. Die zijn echter nog in onvoldoende mate beschikbaar.

Dit geluid is niet nieuw. Natuur- en milieu-organisaties waarschuwen al langer voor de gevaren van het gebruik van met name de eerste generatie biobrandstoffen. Wel komt deze studie op een voor de Commissie ongelukkig moment, want eerder deze week gaven de Europese milieuministers groen licht voor de ambitieuze klimaatplannen van Brussel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ab

  Biobrandstoffen zijn veel duurzamer dan fossiele brandstoffen. Bio-ethanol uit tarwe en mais hebben 40 % vd uitstoot aan CO² vergeleken met fossiele brandstoffen. We moeten naar minder gebruik van fossiele brandstof.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  wat hebben hoge voedselprijzen met duurzaamheid te maken,? en is het dan duurzamer land te gebruiken voor voedsel dan wel voor non-food?(katoen ,vlas , brandstof, bouwmateriaal)

 • no-profile-image

  gert

  veel landen hebben de export van graan al stopgezet ,we zullen meer zelfvoorzienend moeten zijn,daar is in dit rapport nog geen rekening meegehouden,de tarweprijs is de laatste weken nog behoorlijk gestegen

 • no-profile-image

  rh

  Het is meer de vraag willen we eten of auto rijden?

 • no-profile-image

  j.janssen

  Wat willen ze nu eigenlijk? biobrandstoffen of de regulieren brandstof.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.