Redactieblog

BMC Moerdijk klaar voor gebruik

Bij de pluimveemestverbrandingscentrale BMC Moerdijk is de eerste pluimveemest aangevoerd.

"Een mijlpaal voor de pluimveesector", aldus Cor Munsters van coöperatie DEP. De mest wordt gebruikt voor het proefdraaien van de centrale.

"We gaan eerst het logistieke proces van de mest optimaliseren. Naar verwachting gaan we over twee weken beginnen met het verbranden van de mest en het produceren van elektriciteit. Dit proces wordt langzaam opgeschaald tot de centrale op volle kracht kan draaien", zeigt Freddy Meesters, projectdirecteur van DEP.

Volgens planning wordt de centrale in mei volledig in gebruik genomen, waarna er per jaar maximaal 440.000 ton pluimveemest verbrand wordt per jaar. Hiermee wordt dertig procent van de pluimveemest van de markt gehaald.

Een effect op de mestprijs zal het naar verwachting voorlopig niet hebben. "Veel pluimveemest wordt geëxporteerd en deze mest gaat nu de verbrander in. De exportmarkt zal ingevuld worden met andere mest, maar omdat het gebruik van mest in Nederland zal afnemen door de aangescherpte gebruiksnormen, zie ik de prijs nog niet direct dalen", aldus voorzitter Jan Wijnen van DEP. De eerste mest die werd aangevoerd in de centrale is afkomstig van zijn bedrijf.

De ontwikkeling van de BMC Moerdijk, waarbij 420.000 ton stapelbare pluimveemest wordt verbrand voor energieproductie heeft tien jaar geduurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.