205 x bekeken 3 reacties

Alle subsidiegegevens vanaf 2009 op internet

Op uiterlijk 30 april volgend jaar moeten de subsidiegegevens van alle boeren en tuinders in de Europese Unie op internet zijn te vinden.

Volgens eurocommissaris Mariann Fischer Boel is transparantie de enige weg naar een inhoudelijk debat over de toekomst van het gemeenschappelijke landbouwbeleid.Gisteren stelde de Europese Commissie de regels vast voor de bekendmaking van de gegevens. Burgers moeten jaarlijks op uiterlijk 30 april op internet informatie kunnen opzoeken over de subsidies die de agrarische sector het jaar daarvoor heeft ontvangen. Het gaat om naam, gemeente, postcode en bedrag. De bedragen worden uitgesplitst in rechtstreekse betalingen en andere steunmaatregelen.“De mensen hebben het recht te weten wat er met hun belastinggeld is gebeurd”, zegt Fischer Boel. “Bovendien zou de controle die het publiek dankzij deze transparante aanpak op het gebruik van deze fondsen kan uitoefenen, moeten leiden tot een beter beheer van de middelen.” Elke lidstaat dient de gegevens zelf te publiceren en te beheren. Op de website van de Europese Commissie komen links naar de nationale pagina’s te staan.Een groot aantal landen maakt al jaarlijks de subsidiegegevens beschikbaar, zo ook Nederland. Op de website van het ministerie van landbouw is informatie te vinden die teruggaat tot 1999. Verder zijn het met name Oost-Europese lidstaten die subsidiegegevens op internet hebben gezet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ook van de natuurorganisaties natuurlijk !

 • no-profile-image

  ja

  helemaal mee eens. maar dan ook iedereen met naam, postcode en woonplaats op internet niet alleen de agrarische sector.
  alle uitgegeven van onze overheid op internet.

 • no-profile-image

  en alle andere/overige bedrijven/organisaties/instellingen/personen. Logisch toch? heeft de burger/belastingbetaler toch recht op om te weten waar het belastinggeld naar toe gaat?

Of registreer je om te kunnen reageren.