Redactieblog

12 reacties

Aanleg Wierringerrandmeer lijkt onafwendbaar

De aanleg van het Wierringerrandmeer lijkt onafwendbaar.

Ondanks grootschalige trekkerprotesten van boeren uit het gebied heeft de gemeenteraad van Wieringen de plannen voor de aanleg van het Wieringerrandmeer donderdagavond goedgekeurd. Twee weken geleden stemde de gemeente Wieringermeer ook al in met het plan waarmee 1000 hectare landbouwgrond wordt omgezet tot meer en recreatiegebied. De aanleg van het meer is nu bijna zeker, alleen de Provinciale Staten van Noord-Holland, die zich maandag over het plan buigen, moeten nog instemmen met de plannen.

"Het ziet er naar uit dat het door gaat. De trekkerprotesten zien er zeer indrukwekkend uit, maar maken blijkbaar echt geen indruk bij de politiek. Hier gaat veel landbouwgrond verloten die zeer geschikt is voor de productie van voedsel en energie", aldus Joop Grin, voorman het boerenplatform Het Collectief, waarin de boeren die tegen de plannen zijn zich verenigd hebben.

"We kunnen eigenlijk geen kant op. Door de ontwikkelingen van Agriport A7 en andere projecten is er voor ons ook geen plaats in dit gebied voor bedrijfsverplaatsing. De enige hoop is eigenlijk een goede vergoeding voor verplaatsing. Het zal met de huidige grondmarkt, met heel veel vraag en weinig aanbod, niet meevallen om een nieuw bedrijf te stichten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  dit is weer net zo,n project als de betuwelijn ,het moet er gewoon doorgedrukt worden,voor projectontwikkelaars die de risico,s bij anderen neerleggen

 • no-profile-image

  C. Koch

  ook ik die ver uit het gebied woon, vind dit een slecht plan, wel veel kosten voor planning aanleg, procedures, men zal er druk mee zijn, er ligt genoeg water in de buurt, doe daar wat mee, maar deze nuttige landbouwgrond niet. Dat hiervoor mag worden onteigend!! Het plan is waarschijnlijk ook klimaat onvriendelijk. Dus niet acceptabel in deze tijd. Afblazen dus.

 • no-profile-image

  a nonymus

  betreffende Zembla: de heer boele staal is een eerlijk man. je kon aan hem zien, dat hij zat te liegen, dat hij het zelf geloofde. wat dit meer betreft, het schijnt een bodemloze geldput te worden. verwachtingsvol afwachten dan maar. nu de censorwelgevalligezyverzenleddrkompiadyofwel de cyfersenletterscombinatie 43rda4

 • no-profile-image

  gert

  de eu tarwevoorraad is op ,dat interressseert nederlandse politici niet,natuur is hot

 • no-profile-image

  gli

  Stemde WVH, tot nu toe soms op de VVD?
  Nee? Waar dan wel op?
  Als je het CDA zo te kijk zet moet je open kaart spelen en zeggen wat je politieke voorkeur is. En als je denkt dat ik op het CDA stem: je hebt het mis!!!!

 • no-profile-image

  Henny

  Zembla uit zending gezien hoe de vieze Nederlanders bezig zijn? Arme boeren in arme landen van hun landbouwgrond af laten jagen om daar bos te laten aanplanten, om dat het daar goedkoop is. Zodoende kunnen ze hier aan de CO2 eisen voldoen. Allemaal oplichting, en dan hier maar goede lanbouwgrond onderwater laten lopen. De bossen laten ze hier gewoon kapot gaan, het intreseerd die bendes niks, of de boeren hier ook over de kop gaan. de voedsel te korten worden schreinend, laat dit toch nooit gebeuren!! Het is gewoon misdaad!!

 • no-profile-image

  c

  Ik een heb ook wel een idee wat ik met de grote steden wil doen........ Daar zit toch de vervuiling!!? En wat kost ons dat met elkaar? Makkelijk praten in de politiek wij vinden natuur leuk en ook de burger dus onteigen het maar.De boer kan altijd nog wel een baan vinden is hun idee. Het wordt eens tijd dat de schappen in de winkels een keer leeg komen te staan!!

 • no-profile-image

  Nathanael

  Wat interesseerd hen die natuur? Geen zak! "Recreatiegebied" --> daar gaat het om. Dat brengt geld in het laatje, landbouw een pak minder, en dat moet naar het oostblok verhuizen. Dat er nu 1000ha goede grond verziekt wordt, maakt ze niet uit, dat is niet hun probleem. Het is cru, maar het is zo...

 • no-profile-image

  wvh

  We moeten gewoon niet meer meewerken aan verkoop van gronden en bedrijven voor dit soort projecten.Het is toch je eigen grond en die is niet te koop. Of je vraagt zoveel dat het niet interssant is om zo'n project door te laten gaan.Anderen gaan toch met de winst van jou grond lopen.
  Ook dit is weer iets van het CDA,mooi praten tegen de boeren en ondertussen je een oor aan naaien.Dus ook niet meer op het CDA stemmen.Het is misschien wel eens tijd dat we een partij voor het platteland oprichten.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Heel erg goed bezig hoor, bewijst maar weer eens hoe belangrijk de overheid onze agrarische productie vind.....

  Boeren kunnen geen kant meer op...

 • no-profile-image

  mitie

  belasting honger niet te stillen ;daardoor loonsverhoging;uit de markt prijzen door die loonverhoging;en de belasting geld word gebruik om landbouw om zeep te helpen met deze geld verslindende feiten;

 • no-profile-image

  MWteZ

  Waar zijn ze in Den Haag toch mee bezig. Eerst grote plannen maken voor een tulpeneiland in de Noordzee. Dit voor het mooie natuur en mogelijk iets voor de landbouw. Nu ineens 1000 ha. goede landbouwgrond onder water laten lopen.
  De grond is al heel schaars en duur voor de landbouw. De jonge ondernemers krijgen het steeds moeilijker om een bedrijf op poten te krijgen. Mijn visie: laten we heel zuinig zijn op de gronden en waar het wel mogelijk is drie keer nadenken voor je een plan gaat uitvoeren.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.