Redactieblog

252 x bekeken

30 procent bedrijven moet mest afvoeren

Ruim 30 procent van de landbouwbedrijven in Nederland produceert meer mest dan dat ze op het eigen bedrijf mogen plaatsen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2007. Vrijwel alle intensieve veehouderijbedrijven (99 procent) moeten mest afvoeren van hun bedrijf. Voor graasdierbedrijven (rundvee en schapen) geldt dat 39 procent van de bedrijven mest af moeten voeren. In het oude mestbeleid, waarbij er nog geen sprake was van gebruiksnormen, was 33 procent van de graasdierbedrijven gedwongen mest af te voeren.

Op basis van de gebruiksnormen zoals die in 2015 van kracht zullen zijn, zal 42 procent van de graasdierbedrijven meer mest produceren dan ze op het eigen bedrijf mogen gebruiken. In totaal zal dan 31 procent van de landbouwbedrijven in Nederland mest af moeten voeren. Voor de intensieve veehouderij blijft dit 99 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.