Redactieblog

691 x bekeken 18 reacties

Wantenaar promoot kleinere zuivelbedrijven

Kleinere zuivelbedrijven kunnen in de toekomst wellicht een hogere melkprijs uitbetalen dan Friesland Campina. Weet u wie dit zegt? Drie maal raden!

Het is Campina-voorzitter Kees Wantenaar. Hoe is het mogelijk. Bij de lancering van de fusie werd trots gemeld dat Friesland Campina de hoogste melkprijs van West Europa ging uitbetalen. Alle boeren blij. Dat was tenminste klare taal. Weg met de marktconforme melkprijs, die altijd een gemiddelde weergeeft. Weg met de gezapige plaats van Campina in de middenmoot. Streven naar het hoogste. Dat is wat leden verwachten.

En dan nu de ontnuchtering. "Kleine zuivelbedrijven betalen waarschijnlijk meer", klinkt het mismoedig uit de mond van Wantenaar. Wat een berusting op voorhand. Wat een voorbeeld voor de directies. Die hebben nu al een excuus voor een tegenvallende melkprijs.

Wat ook een lamlendige vorm van besturen. Bestuurders moeten de directies achter de broek zitten om een zo hoog mogelijke melkprijs uitbetalen. De kleine zuivelondernemingen overvleugelen. Dat moet de opdracht van de fusieonderneming Friesland Campina zijn.

Directeur Eric Hulst van Cono Kaasmakers voelt dat feilloos aan. Hij zegt: "Een hogere melkprijs dan die van de grote broers in ons bestaansrecht". Woorden van deze strekking had Wantenaar moeten gebruiken.

Met zijn opmerkingen van nu creëert hij luie directies. Bovendien spoort hij ons aan over te stappen naar kleine zuivelondernemingen. Een valse start van een fusie, waarvan we nu niet meer weten wat we ervan mogen verwachten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan OR

  Ik wist het al lang, 2 matige betalers zullen na een fusie nooit geen topper worden.
  Hebben ze nooit voor geleerd en gewerkt.
  Bovendien wordt de top van het bedrijf hoogstwaarschijnlijk te zwaar.

 • no-profile-image

  rene roskam

  Ongelooflijk veel lef om dit te zeggen, hier zakt toch echt de broek van af. Het maakt mij niet meer uit hoor, ga toch 1 april weg. Blijvers succes met de voorzitter.

 • no-profile-image

  Ton

  Waar is Wantenaar mee bezig? Campina en de melkveehouders de nek om draaien, lijkt er meer op. Je moet op de eerste plaats menselijk zijn. Niet eisen dat alle poppetjes naar jou pijpen zullen dansen. De arogantie breekt alles tot de grond af en de trouwe leden schiet je af. Het is niet voor niets dat er veel rechtzaken hebben gelopen en nog lopen van vertrekkende leden. Domme bestuurders en arogante direkties die niet fatsoenlijk met de leden om kunnen gaan zijn de oorzaak. De cooperaties zijn voor de boeren van levensbelang, maar zulke weg ermee. Het uitbetalen van een goede melkprijs is van zeer groot belang, daar hoor je voor te gaan, maar zeker niet om met macht de melkprijs omlaag te krijgen. We hebben ook al een vlees cooperatie gehad die ook zo heeft gewerkt. Die ging ook binnen het jaar over de kop. Was ook arogantie ten top. Doe gewoon en blijf eerlijk dat duurt het langst!

 • no-profile-image

  Jos

  Wat een uitspraakvan de voorzitter van Campina. Wat moet men hier achter zoeken? Het voordeel van de fusie kan goed zijn voor de melkveehouder, hopen dat dit ook is. Dan hebben de kleine nog een kans. Kunnen de grote niet mee, dan kan dit voor de kleine wel eens verkeerd aflopen. Er zijn er vaker door de grote dood geknepen. Dan is het opgeruimt staat netjes! Blijkbaar zien verschillende de bui nog niet aankomen. Een gewaarschuwd man telt voor twee!

 • no-profile-image

  Ger

  En dan ook nog een lintje voor Wantenaar. Wie zou zoiets hebben bedacht? Campinaleden zeker niet. Die hebben weinig bewondering voor hem. Ik ben tenminste voor de fusie omdat we een ander bestuurskader krijgen, waar ik meer vertrouwen in heb.
  Immers Wantenaar struikelt te vaak. Eerst met zijn opmerking dat kleine zuivelondenemingen in Nederland een hogere melkprijs kunnen utbetalen, later weer met zijn terugkrabbelende houding met betrekking tot het uitbetalen van de hoogste melkprijs van Noordwest Europa.
  Ik meende dat je een lintje kreeg voor je verdiensten. Bij Wantenaar kan ik ze niet vinden.

 • no-profile-image

  biologische boer

  Wantenaar is een zeer matig bestuurder(Hoe kan zo iemand vz worden van de grootste coop)
  Vorig jaar is 20 %procent van de biologische melk weggestroomd voornamelijk door het zeer lompe optreden van Wantenaar.In een extra vergadering die was belegd om de onrust weg te nemen,heeft hij het averechtse effect bereikt.
  Blij dat we dit zwalkende schip zijn verlaten

 • no-profile-image

  Grensboerke

  De fusie zou een ideale gelegenheid zijn geweest om de bedrijfscultuur binnen Campina eens goed op de schop te nemen! Maar helaas, voor het zover is, is deze hoop ook al weer vervlogen, want als de heer Wantenaar nu al weer gaat roepen dat de nieuwe cooperatie niet voor de hoogste melkprijs gaat, dan is hun nu al in de voetsporen getreden van ene heer T. Sanders. Een grote, sterke coopereatie is leuk om mee te spelen als je bestuurder bent, maar ik ben nu al bang dat het voor de leveranciers weinig tot geen voordelen zal bieden. Een mooi voorbeeld is Denemarken waar de grote, sterke cooperatie ook leden verliest omdat ze niet marktconform betalen. Het grote schip is al lek voordat het de haven uit is. Maar de heer Wantenaar zit er door en voor de leden, dus hier zouden deze leden wel nog verandering in kunnen brengen. Maar als ik de veehouder van 15 feb 2008 21:43 mag geloven, dan zijn er zelfs veehouders die er genoegen mee nemen te kunnen zeggen dat ze aan een grote cooperatie levenren.
  Wat mij betreft is dit de manier om iets te bereiken, maar je wordt niet afgerekend op de manier waarop je iets doet, maar op het resultaat dat je behaald hebt en dat is een hoge melkprijs!!!!! En zo zou het m.i. ook moeten zijn in de nieuwe en oude cooperaties.

 • no-profile-image

  FF lid

  er is altijd een kleine melkfabriek te vinden die meer betaald, maar dat doet die fabriek geen jaren achter elkaar

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Om wereldspeler te worden wil ik graag wat melkgeld inleveren

 • no-profile-image

  DJ

  Het is wel duidelijk, wat wij als boeren van deze fusie te verwachten hebben; niets!! Een groter bedrijf betekent een betere beloning voor de directie en het bestuur, maar zeker geen betere melkprijs voor ons. De afstand met de leden wordt vergroot en hun invloed nog kleiner.
  Bij elke voorgaande fusie werd er gezegd, dat dit nodig was om weerstand te kunnen bieden aan de retail, maar dit is nooit gerealiseerd en zal nu ook niet gebeuren.
  Als we een goede melkprijs willen hebben kunnen we beter allemaal lid worden van de DDB; die gaat voor een goede melkprijs.
  Friesland-Campina wil alleen makkelijk kunnen groeien en dat gaat het beste met een (te) lage melkprijs.

 • no-profile-image

  Frans

  Ik maak me echt zorgen over de fussie. Als dit gaat om de boer ook een goede melkprijs te gunnen is er niks mis mee. Maar meestal is een gezonde concurentie het beste medicijn. Als cooperties groot worden, gaat het meestal om macht. Dan tellen de boeren niet meer. Dit wordt in de reacties ook verontrustend aangegeven. Helaas liggen de voorbeelden er, dit is al verwoordt op een voorzichtige manier. Als er verteld werd wat boeren meegemaakt hebben, dan zat je broek op de enkels. Denk hier maar over na, en trek er lering uit. Doe er alles aan om dit te voorkomen wat er is niemand mee gebaat.

 • no-profile-image

  Janne

  Het lijkt erop dat Fr.Cam. haar huidige leden niet lijkt te willen behouden. Waarschijnlijk komt de ware reden uiteindelijk boven, zoals een lezeres in dec in de Nieuwe Oogst een uitspraak van het produktschap zuivel citeerde: "Als de Ned. boeren niet tegen een lagere kostprijs kunnen produceren, halen we de melk toch uit het buitenland". Tja, van je eigen cooperatie moet je het hebben.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Je kunt het ook van een andere kant bekijken Evert. Degenen die tegenwoordig lid van de supervakbond LTO zijn hebben er voor gezorgd dat boeren nog steeds geen loon naar werken krijgen.

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Het verleden heeft ons geleerd dat een leverancier van een particuliere fabriek gebaat is bij een sterke cooperatie als concurrent.
  Eigenlijk is het hetzelfde als een vakbond.
  Immers degene die geen lid zijn van een bond profiteren wel van de loonsverhogingen die deze bond bereikt heeft.

 • no-profile-image

  g

  Haha Cono forever!!!!! Die grote heren denken niet aan haar leden, maar aan hun eigen dikke volvo of mercedes:-S

 • no-profile-image

  Ex maasvallei melkproducent

  In de Nederlandse zuivel zijn grotere melkverwewrkers(campina en frieslandfoods)samen toch de bulkverwerkers van de in Nederland geproduceerde melk.
  Hierdoor zijn zij door de jaren heen ook groot geworden.
  Dit heeft tot gevolg gehad dat ook de leveranciers groter (moesten )worden.
  Doordat de opbrengstprijzen voor boerderijmelk niet stegen doch slechts met de jaren lager werden.
  Zo ook het aantal melkende veehouders.
  Als dit de juiste goede ontwikkelingen zijn voor de zuivelverwekers als voor de melkveehouders dan is de aanstormende fusie een logisch vervolg.
  En dan laat Wantenaar maar wat anders vertellen;of wil hij eigenlijk mededelen dat het beleid van de afgelopen 30 jaren in de Nederlandse zuivel verkeerd of slecht is ?

 • no-profile-image

  Peter

  WANNEER GAAN WIJ EEN HOGE MELKPRIJS EISEN? IN DLD GEBEURT DIT AL EN ZOALS DE VORIGE SCHRIJFSTER AANGEEFT: Fr.Camp. denkt alleen aan haar eigen voortbestaan door goedkope melk uit het buitenland te kunnen halen, want op termijn bestaat de Ned. melkveehouder niet meer. Bijkomend voordeel: EHS en NATURA 2000 in zeer snel tempo gerealiseerd!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Frank

  Grote sterke bedrijven zijn hun concurenten, daarom zegt hij, dat hij kleinere zuivel bedrijven wil. Allemaal bluf uitspraken! Je ziet ook wat een lintje voor inhoud heeft! Je wordt er gewoon moe van, al die machtspelletjes. We hebben mensen nodig met een hart, die streeft naar een kosten dekkende melkprijs voor de melkveehouders! En iemand die respect heeft voor melkveehouders die door de slechte prestatie van de melkprijs, naar en ander gaan. Dit niet, door die mensen zo onder druk te zetten, dat ze bijna niet weg kunnen! De manier waar op dit gebeurd verdient geen lintje!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.