252 x bekeken 1 reactie

Verscherping een-op-een relatie met dierenarts

Om de toediening van antibiotica in de veehouderij terug te dringen, gaan sectororganisaties de exclusieve relatie tussen boer en dierenarts versterken.

Ook willen zij met behulp van een nog op te zetten registratiesysteem het gebruik nauwkeurig in kaart brengen.

Dat staat in een vanmiddag door de meeste belangenverenigingen van de vee- en vleesketen ondertekend convenant. Deze afspraken moeten leiden tot een afname van de resistentie van dieren voor antibiotica, dat uiteindelijk ook schadelijk kan zijn voor consumenten. De afgelopen jaren is het gebruik in de veehouderij flink gestegen, zo blijkt het cijfers van branche-organisatie Fidnin.

De belangrijkste afspraak is volgens voorzitter Jos Werner van de coördinerende stuurgroep, tevens Eerste Kamerlid voor het CDA, de versterking van de een-op-een-relatie tussen veehouder en dierenarts. Hierdoor mogen boeren slechts met één arts samenwerken zodat het medicijngebruik transparant is. Bij verandering van dierenarts gaat het volledige dossier over naar de nieuwe praktijk. Deze regels worden vastgelegd in de verschillende IKB-regelingen.

Lees ook Minder antibiotica voor dieren

Eén reactie

 • no-profile-image

  bb

  Er is weer werk aan de winkel voor onze voormannen van LTO/NVV
  Om 16.00u heb ik met verbazing de reactie van de voorzitter van Varkens in Nood op het vandaag gesloten convenant gehoord.
  KORT SAMENGEVAT:
  Convenant gaat lang niet ver genoeg want:
  a. 1 op de 2 varkenshouders heeft MRSA
  b. in amerika sterven meer mensen aan
  MRSA als AIDS
  c. mensen lopen groot risico indien zij:
  c.1 Achter een veewagen rijden
  c.2 In een varkensdicht gebied wonen
  c.3 wanneer zij karbonades (1 op 5 bevat MRSA) of kip (1 op 3 bevat MRSA) eten, welke niet biologisch geproduceerd zijn.........
  Hij pleit voor een zelfde antibiotica gebruik als in de biolgische sector en het verbieden van huidige jonge speenleeftijd, welke m.n. in de varkenshouderij verantwoordelijk was voor het ontstaan van diarree en dus verhogen van antibioticagebruik.

  LTO/NVV moeten ageren op dergelijke leugens vanuit Varkens in Nood.
  Ik wil ze wel op weg helpen met een aantal feiten:
  1. In Zuid Europa is 70% van de bevolking dragere van MRSA
  2. In Belgie is (meen ik ??..) 50% drager van MRSA
  3. Een groot ziekenhuis in Brabant heeft besloten een MRSA onderzoek onder personeel af te gelasten, omdat ze bang zijn zonder personeel te komen zitten (die mensen hebben echt niet allemaal gezinsleden welke in de intensieve veehouderij werken)
  4. Het meest gebruikte medicijn in de varkenshouderij Tylosine wordt helemaal niet gebruikt in de humane sector...

Of registreer je om te kunnen reageren.