1 reactie

Verburg wil meer biomassa uit hout

Het Bosschap en het Platform Hout Nederland willen Nederlands hout leveren voor energiecentrales.

Zij tekenen daarvoor volgende week samen met landbouwminister Gerda Verburg een intentieverklaring.

Volgens Verburg draagt energie uit de houtketen bij aan het oplossen van het co2-probleem. De intentieverklaring is onderdeel van het werkprogramma Schoon en Zuinig van het kabinet.

Eén reactie

  • no-profile-image

    ton

    Naar mijn mening slaat de minister dit keer de plank mis. Ten eerste moet nu al hout geïmporteerd worden om de bepaalde semi-overheidcentales te voeden en desondanks wil men deze centrales uitbreiden. Dit geeft alleen al door het transport een behoorlijke CO2 uitstoot. Ten tweede wordt het CO2 wat afgelopen decennia is opgeslagen in de bomen nu versneld vrijgemaakt door verbranding.
    De enigste keten wat nu duurzaam rond is, is dat europees subsidiegeld voor plattelandsontwikkeling op verkapte (hoe treffend) wijze in overheidszakken verdwijnt. Allereerst wordt met dit geld bos aangelegd en vervolgens doet onze overheid enkel hout gestookte centrales als duurzaam aanmerken om vervolgens het subsidiepotje voor opwekking van duurzame energie in eigen zak te laten vloeien. Daarbovenop snijdt het mes ook nog aan twee kanten; het snoeihout (lees;afvalhout) wordt op deze wijze gesubsidieerd verwijderd. Dit alles is toch niet helemaal frisjes en regelrechte concurrentievervalsing als gevolg van sturing door beleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.