2 reacties

Verburg betaalt slachtpremie in geheel

Veehouders die een fout hebben gemaakt met de verplichte identificatie en registratie (I&R) van hun runderen of kalveren kunnen voorlopig de volledige slachtpremie tegemoet zien.

Minister Gerda Verburg heeft hiertoe besloten, omdat er nog steeds onduidelijkheid bestaat over de interpretatie van een uitspraak van het Europese Hof. Verburg zei dat gisteren in een gesprek met deze krant. Vorig jaar bepaalde de rechter dat de kortingen die Nederland toepaste bij overtredingen van de I&R-regels, zoals het te laat aanmelden van de geboorte of verplaatsing van een dier, niet zijn toegestaan. In de verordening staat dat in zulke gevallen boeren helemaal geen slachtpremies mogen ontvangen.

Verburg vindt die uitspraak onduidelijk en heeft met een groot aantal collega’s van andere Europese lidstaten Brussel om opheldering gevraagd. Zij willen weten of de beslissing vanaf dit jaar geldig is, of ook met terugwerkende kracht over 2007. Daarnaast is het nog de vraag of de nieuwe eigenaar van een dier ook de dupe kan worden van overtredingen begaan door een vorige houder.

Zolang de Europese Commissie geen duidelijkheid geeft, wil Verburg, die daar overleg met LTO over heeft gehad, de volledige premies uitbetalen. Daarmee wordt volgende maand een begin gemaakt. Het risico bestaat wel dat als Brussel zegt dat de uitspraak van het Hof strikt moet worden toegepast, sommige boeren alsnog hun subsidies moeten teruggeven. Dat zou gaan om 6 tot 8 procent van de aanvragers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Heleen

  Zou mooi zijn....we worden gekort(30%) maar weten nog niet waarom.Mogelijk vanwege een fout bij LNV die naar veel gedoe eindelijk veranderd is maar waardoor we o.a. vorig jaar niet online konden invullen.We wachten maar af.
  Tot we bezwaar aan kunnen tekenen.

 • no-profile-image

  Alice

  Ik vind het onterecht als ik geen slachtpremie krijgt door een fout van een ander. Ook moet het mogelijk zijn dat als je een rund koopt, je kan zien of er een fout gemaakt is.Zodat je de gemiste slachtpremie in mindering kan brengen op het aankoop bedrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.