292 x bekeken

Verburg: Brussel staat KDS-keuringen toe

Het laten verrichten van postmortemkeuringen op vee door een commercieel bedrijf is niet in strijd met Europese regelgeving.

Landbouwminister Gerda Verburg gaat er van uit dat Brussel die handelswijze accepteert, omdat er sinds maart 2006 geen kritiek meer is gekomen van de Europese Commissie.

Zij schrijft dat in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Krista van Velzen (SP) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Anderhalf jaar geleden plaatste het Food and Veterinary Office (FVO) van de Europese Commissie vraagtekens bij het uitbesteden van de keuringen aan de BV Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS). Dit bedrijf zou nog niet aan alle eisen van een controle-orgaan voldoen.

Nederland stuurde daarop een brief aan het FVO waarin het uitlegde dat de medewerkers van de KDS werken onder verantwoordelijkheid van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en dat er van uitbesteding dan ook geen sprake is.

Op die reactie heeft Brussel niet meer gereageerd, waardoor verondersteld kan worden dat deze methode niet in strijd is met Europese regelgeving. Ook is er volgens Verburg geen sprake van belangenverstrengeling, zoals Thieme en Van Velzen suggeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.