Redactieblog

VWA: 255 pluimveetransporten uit Cloppenburg

De afgelopen week zijn uit de Duitse regio Cloppenburg waar vogelpest H5N2 heerst 255 pluimveetransporten naar Nederland gekomen.

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het ging om 243 vrachtwagens met slachtpluimvee en twaalf vrachten reproductiedieren of leghennen. Deze dieren zijn onderzocht op vogelpest, waarbij alle testen negatief zijn gebleken.

Het transport van pluimvee uit het gebied is nog mogelijk, met uitzondering van de beschermingsgebieden van 1 kilometer rondom de besmette bedrijven.

Afgelopen weekend zijn zes nieuwe besmettingen met vogelpest vastgesteld in het gebied. Zaterdag zijn in het gebied vier nieuwe besmettingen vastgesteld in de omgeving van Garrel en de plaats Bösel. De 58.000 kalkoenen op deze bedrijven zijn geruimd. Zondagavond zijn de besmettingen van twee grote bedrijven met samen 84.000 kalkoenen officieel bevestigd.

Het productschap Pluimvee en Eieren roept op om bij contacten met de Duitse pluimveesector uiterst voorzichtig te zijn. Indien het niet strikt noodzakelijk is, wordt sterk aangeraden om contacten met pluimveebedrijven in de Landkreis Cloppenburg te vermijden. Het ministerie van landbouw heeft nog geen maatregelen afgekondigd in verband met de uitbraak in Duitsland.

Lees ook: Vogelgriep in Duitse grensstreek breidt zich uit

Of registreer je om te kunnen reageren.