Redactieblog

21 reacties

Stijging mestprijzen ten einde

De mestprijzen dalen fors. Onder de droge zonnige omstandigheden van dit moment daalt de prijs wekelijks met enkele euro’s.

Dat blijkt tijdens een telefonische rondgang langs mestdistributeurs. Varkenshouders betalen bijna 5 euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In Noord-Brabant moeten varkenshouders tussen de 20 euro in West-Brabant en 24 euro in Oost-Brabant betalen.

In het oosten van het land ligt het prijsniveau tussen de 21 en 24 euro per kuub varkensdrijfmest. In het Midden wordt tussen de 17 en 19 euro betaald. In de niet-overschotsgebieden rond de 11 en 12 euro per kuub.

Distributeurs zijn niet te spreken over de oproep van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) om de mest voorlopig vast te houden. "Dit is erg onverstandig. De periode dat mest uitgereden kan worden is heel kort en dus moeten we zorgen dat er al zoveel mogelijk mest in het afzetgebied is. Als de varkenshouders de mest niet willen leveren, bestaat het risico dat er straks geen gelegenheid meer is om de mest uit te rijden omdat het óf te nat is, óf het gewas is al te groot", aldus een mestdistributeur.

Naast de daling van de afzetkosten, dalen ook de bedragen die akkerbouwers toe krijgen op het ontvangen van de mest. In het Zuid-Westen krijgen akkerbouwers tussen de 1 en 10 euro toe, afhankelijk van de transportafstand. In West-Brabant wordt 10 euro betaald.
In Zeeuws-Vlaanderen krijgen akkerbouwer 1 euro toe op de uitgereden mest. In het midden van het land ontvangen akkerbouwers tussen de 10 en 12 euro, in het Noorden 8 tot 12 euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Datvind ik nog eens een goede opmerking fruitteler, laten we elkaar sterk maken in plaats van degene die alleen maar aan ons willen verdienen.

 • no-profile-image

  Ja, ja, als het om geld gaat, sparen we mekaar niet. 1 (schrale) troost: komt in iedere branche voor.

 • no-profile-image

  Jan K

  Ja jammer dat er zoveel discussie is. Het is gewoon marktwerking. In onze regio wordt er voor 8 tot 10 euro geinjecteerd. Zelfde prijzen als vorig jaar.

 • no-profile-image

  Jottum

  Als er geen geld is om te betalen (en dat is dus het geval) zal er toch gezocht moeten worden naar andere oplossingen.

 • no-profile-image

  boerke

  tk 1500m3 varkens zeugen mest op is op
  doe een goedbod

 • no-profile-image

  knorine

  Volgens mij is het een grote leugen dat er nog zoveel toebetaald word en geld komt gewoon in de zak van de intermediar.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Akkerbouwers geen mest afnemen.
  Wij hebben namelijk ook kunstmest!
  Eerst mestkelders weer vol ,dus notering weer op pijl dan afname.
  Wij hoeven alleen mest al er veel voor betaald word.
  Mest is het probleem van de veehouder en niet van de akkerbouwer.
  Als de aardappelprijs laag is hebben de veehouders ook geen medelijden!
  Dus graag zo veel mogelijk geld naar de akkerbouwbranche.

 • no-profile-image

  jan

  Precies Knorine,
  Wij hebben al jaren de akkerbouwer en intermediair gesponsord.
  Heb je ooit een intermediair met oude auto"s zien rijden!!
  Terwijl de varkenshouder momenteel het zout in de pap niet verdient.
  Gewoon vast houden die mest, dan zakt ie tot 12 E.

 • no-profile-image

  vhoorn

  Hetklopt inderdaad dat er zeer grote vraag is naar mest,veel meer als andere jaren.Er bellen intermediairs die voorheen nooit belden.De prijs is nu al flink gekelderd.Je moet wel flink onderhandelen.Als je op dit moment betaald wat ze vragen ben je een dief van eigen portemonnee.

 • no-profile-image

  Fons

  Het gaat hier blijkbaar alleen maar om te graaien. Dit wist je van te voren, de macht ligt in verkeerde handen. En maar praten over duurzaam. Dit moet onmiddellijk stoppen! Anders gaan de veehouders eraan en dan volgen de akkerbouwers. De lachende derde zijn de graaiers die toch stoppen. Er ligt voor de landbouw een goede toekomst, maar werk daar gezamelijk aan. Doe aan die graaierij niet mee, geef ze ook geen kans. Het is niet alleen een recht om er niet aanmee te doen maar zelfs een plicht. Als hier mee door gegaan wordt, maak je de toekomst kappot. Het voorstel van de NVV werkt waarschijnlijk goed, dit om bij deze extreme bijbetalingen geen mest te leveren. Je hebt dus de macht zelf in de vingers. Mensen die te veel vragen worden gewoon over geslagen. Dus op naar een duurzame landbouw met een goede boterham voor iedereen.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  ben het eens met gert uit geesteren. Maar begrijp niet dat we nog steeds met 80 a90 % water door nederland blijfen rijden. ER moet toch een andere oplossing zijn waar iedereen wat mee verdiend. Want om elkaar financeel uit tekleden heeft niemand wat aan. zomaar iedee mest scheiden dikke en dunne fractie dikke fractie fosfaat export dunne fractie stikstof gras land

 • no-profile-image

  fruitteler

  Wat zijn jullie allemaal zielig. Dat jullie hier met stront naar elkaar liggen gooien. Zo worden jullie het nooit eens en zullen intermediaers alleen maar sterker staan.
  Dus begin bij je zelf en wijs dan pas naar de buurman. Want we hebben elkaar nodig en niet iemand die rond rijdt.

 • no-profile-image

  H

  Mensen, misschien een vreemde opmerking, maar wat nu als een veehouder zijn putten vol heeft, omdat de NVV gezegt heeft de mest vast te houden... Op een gegeven moment moet er, ongeacht de situatie op de markt mest afgezet worden, tegen de dan geldende prijs... Ga er op dat moment maar niet van uit dat de akkerbouwer dan ook maar een kwartie GEEFT voor die mest.. Op dat moment is het letterlijk het probleem van de veehouder, dus zal hij daar ook voor betalen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  helemaal mee eens. Gewoon geen mest leveren aan akkerbouwers als ze er niet voor willen betalen. Je zult het zien, dan doen ze ook als ze anders geen mest kunnen krijgen.

 • no-profile-image

  jan

  nog steeds wordt er TOE betaald, dus er kan nog 10,- af hier in oost-brabant betekent; 12-14 /m3 dus...voor 1 maart moeten de prijzen hierna toe zijn gedaald.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Akkerbouwer uit Lelystad, wanneer krijgen we geld uit voor het voeren van perspulp, bierbostel, aardappelsnippers etc.? Je hebt blijkbaar niet in de gaten dat de veehouderij voor een behoorlijk deel bijdraagt aan het uiteindelijke saldo van je gewas. Zou je er blij meer zijn als de veehouderij zelf grond pachtte, hier mest op uitreed en het gewas vervoederd? Dan heb je én geen inkomsten van de mest, wél hogere bemestingskosten, minder opbrengst van de restprodukten en uiteindelijk een lager saldo en hogere concurrentie op de grondmarkt. Ben je dan tevreden?

 • no-profile-image

  vd graaf

  De mestmaffia,lees intermediairs en cumela,zijn hier niet blij mee.

 • no-profile-image

  de mestmakerlaar

  akkerbouwers opgelet nu zijn jullie aan zet het is kiezen of delen wij veehouders
  kunnen
  mestverwerken zonder eninge invensteringskosten voor E 10 tot E 13
  per m3
  transport door heel nederland max E 12 dus denk nouw niet dat er voor jullie nog gelt overschiet en het alternatief kunstmest brengen ze nog niet gratis mest NOG wel dus wees snel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  nn

  Zolang mest niet homogeen en met vaste van te voren bekende gehaltes op tijd op de kopakker geleverd kan worden. Kan een planten teler er geen optimale bemesting uit halen. Hier een beetje te veel met 12 % P2O5 en daar een beetje te kort met 2 % P2O5 en dan maar hopen dat de piepers groeien en niet afkoken. Dit is dus afval verwerking en geen basis voor een inkomen en moet er dus geld bij.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  en die kunstmest is toch bijna gratis. Dus niet. Wordt eens wakker en betaal gewoon wat geld voor iets waar je zelf ook wat aan hebt. Het is toch wel duidelijk dat tarwe meer opbrengs geeft met drijfmest dus kan je makkeijk wat betalen

 • no-profile-image

  gert

  Jammer, zoveel vijandigheid tussen leverancier en afnemer. toont weinig ondernemerschap.
  Ik lever al jaren mest aan een akkerbouwer, en we zijn beiden dik tevreden.In goede en slechte tijden .

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.