3 reacties

Seksen sperma dringt mogelijk keizersnedes terug

Het seksen van sperma kan mogelijk het hoge aantal keizersnedes bij dikbilkoeien verminderen.

Het proces van selectie op ruimere bekkens zou in de toekomst versneld kunnen worden als van geschikt bevonden stieren meer vrouwelijke nakomelingen gefokt kunnen worden.

Dat blijkt uit het antwoord van landbouwminister Gerda Verburg op vragen van Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA). Aanleiding is het plan van CR-Delta om vanaf volgend jaar gescheiden sperma van Belgische witblauwe runderen uit te leveren. Volgens Verburg staat het gebruik van gesekst sperma in principe los van het hoge percentage keizersnedes bij dikbilkoeien, maar kan het in de toekomst wellicht toch een positieve bijdrage leveren aan het verminderen hiervan.

Vrouwelijke dikbilkoeien, waaronder Belgische witblauwe runderen, hebben door hun extreme bespiering vaak moeite met de geboorte van kalveren. In bijna 90 procent van de gevallen moet er een keizersnede aan te pas komen. Samen met Wageningen UR zoekt Verburg naar mogelijkheden dit percentrage terug te dringen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Joop
  Eet zeker geen lekker stukje rundvlees?
  Dat vlees van MC komt niet van zulke koetjes!
  Een antwoord zonder nadenken of gewoon wel iets gehoord hebben, maar eigenlijk niet weten wat er bedoelt is?

 • no-profile-image

  lano

  het te nauwe geboorte kanaal is niet het grootste probleem bij de dikbilkoeien!!Het proces van het uitdrijven van het kalf duurd te lang, zodat menigkalf daar door overlijd.Dikbil kalveren kunnen zeer slecht tegen de geboorte stres Ik laat al direct een keizersnee uitvoeren bij het stadium 10 cm baarmoeder ontsluiting Soms zijn de kalveren zo zwaar dat de moeder rustig blijft staan herkouwen en zodoende bijna niet te zien is dat hij moet kalveren en komt het geboorte kanaal helemaal niet los en gaat het kalf dood terwijl je zit te wachten op dat hij zal gaan liggen

 • no-profile-image

  joop

  oh, ik dacht dat het aantal keizersnedes het beste teruggedrongen kan worden door geen dikbilstierensperma te gebruiken zodat het kalf llichter wordt. Dit komt het dierenwelzijn toch wel ten goede!! Dan sparen we dat onderzoek ook nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.