2 reacties

'Rijk drijft grondprijs niet op'

Het rijk is een grote speler op de grondmarkt, maar drijft de prijzen niet op.

Volgens landbouwminister Gerda Verburg is de dienst die voor haar gronden verwerft, Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL), prijsvolgend.

Dat schrijft zij in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Aanleiding daarvoor is de onlangs gepubliceerde Grondprijsmonitor, waaruit blijkt dat BBL gemiddeld 12 procent meer betaalt dan andere partijen. Bij veel partijen bestond de vrees voor oneerlijke concurrentie met boeren die willen verplaatsen of uitbreiden.

Daar is volgens Verburg echter geen sprake van. Volgens haar draagt BBL toe aan de druk op de grondmarkt, maar is zij niet prijsopdrijvend. De grondprijzen zijn vooral afhankelijk van de economische waarde van de functie en volgen bovendien de conjunctuur. Een nieuwe visie op het grondbeleid, zoals de VVD opperde, is volgens de minister dan ook niet nodig.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    sloeber

    Dus als mijn buurman grond verkoopt en ik krijg de kans om het te kopen dan is dat hetzelfde als wanneer het rijk het ook wil kopen???? Laat me niet lachen, als ze echt willen weten hoeveel het uitmaakt dan moeten ze eens een jaar geen grond aankopen. Ze zullen dan raar staan te kijken.

  • no-profile-image

    onteigenen

    Wanneer je niet meer betaald dan de op dat moment geldende marktprijzen, moet je er ook niet van staan te kijken dat je ook niet alles krijgt. Maar als je dan meteen gaat dreigen met onteigenen omdat niet iedereen meewerkt, dan gaat dat mij echt te ver.

Of registreer je om te kunnen reageren.