Redactieblog

208 x bekeken

RIVM ontwikkelt aanpak buikgriep via voedselketen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een aanpak ontwikkeld om vroegtijdige besmetting van voedsel met het norovirus te beperken.

Het norovirus veroorzaakt jaarlijks bij 500.000 mensen in Nederland buikgriep. Bij ongeveer 15 procent van de besmettingen is dit veroorzaakt via voedsel. Het norovirus kan al vroeg op het voedsel terecht zijn gekomen, bijvoorbeeld bij de pluk van fruit.

Het RIVM heeft een systeem ontwikkeld waarbij besmettingen die in de voedselketen zijn ontstaan sneller getraceerd worden. Hierdoor kan de VWA gerichter maatregelen nemen om het aantal infecties terug te dringen. De aanpak is vooral gericht op besmettingen die tijdens de verwerking ontstaan, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een bakker.

Besmettingen die al op het primaire productiebedrijf ontstaan zijn lastig te traceren omdat deze zich verder in de keten verspreid zullen openbaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.