11 reacties

PvdA: stel extra eisen aan megastallen

Aan megastallen moeten extra eisen worden gesteld op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn. Volgens Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens (PvdA) kan de Maatlat Duurzame Veehouderij daarbij als uitgangspunt dienen.

Dat zei hij vandaag in een debat met landbouwminister Gerda Verburg over de veehouderij. Waalkens stelt voor bedrijven vanaf een bepaalde schaalgrootte te verplichten 45 punten te halen op de maatlat. Dit betekent dat zij bovenwettelijke maatregelen dienen te nemen om dierenwelzijn en duurzaamheid te bevorderen. Om welke omvang het moet gaan, wilde hij nog niet zeggen.

De PvdA’er kreeg steun van zijn collega Ger Koopmans (CDA). Die noemde het een goed idee 'een tandje extra' te vragen. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO vindt het voorstel 'interessant'. "Dergelijke investeringen blijken ook steeds vaker goed te zijn voor de kostprijs." Milieudefensie is sceptisch en verwacht dat de problemen rondom megastallen hierdoor niet worden opgelost.

Verburg geeft voorlopig nog geen steun aan dit idee. Zij zal het eerst bespreken met minister Jacqueline Cramer van Vrom. Een belangrijk punt is of het juridisch haalbaar is een onderscheid in schaalgrootte te maken.

Waalkens vroeg tevens aandacht voor de plaatsing van megabedrijven. Nu komen die vaak in landbouwontwikkelingsgebieden en die zijn daar volgens hem niet voor bedoeld. Hij pleitte daarom voor agro-industriële vestigingsplaatsen. De provincies zouden die gebieden kunnen aanwijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Regelneef

  ..... de rompslomp neemt maar toe, nu weer een Maatlat? Er is toch voldoende regelgeving uitgekristalliseerd?
  Dit is gewoon mega(verkapte)regelzucht en het scheppen van werk voor adviesbureaus die elders binnen de overheid minder werk toebedeeld mogen worden....

 • no-profile-image

  gert

  is een kleedje over de mestsilo te duur voor een tweede kamerlid of zit in deze mest geen ammoniak,over duurzaamheid gesproken !

 • no-profile-image

  Willem

  Boer in LOG gebied.Mega bedrijven moeten zoveel mogelijk gesloten zijn , om het gesleep met dieren zoveel binnen de perken te houden. Zeker op mega bedrijven waar heel veel wordt gewisseld ,dus mestbedrijven(varkens) en ook uitladen bij vleeskuikens.

 • no-profile-image

  H.

  @Joke Peters uit Rijkevoort,
  Ik neem aan dat het LOG niet in een dorpskern gelegen is? Dat wil dus tevens zeggen dat de mensen, 'burgers', die er wonen er ter dege voor gekozen hebben op het platteland te willen wonen.

  En op het moment dat er megastallen komen in plaats van kleinere veehouderijbedrijven gaat de stank gegarandeerd omlaag. Dit omdat deze nieuwe stallen uitgerust worden (al dan niet verplicht) met de nieuwste technieken. De veehouders, ondernemers, zijn zich er van bewust dat zij maatschappelijk verantwoord moeten ondernemen, dus proberen zij het voor iedereen, varken, boer en burger zo aangenaam mogelijk te maken.

  Verder wil ik even benadrukken dat dhr. Koopmans (CDA) en dhr. Waalkens(PvdA) de agrarische sector vertegenwoordigen in de tweede kamer. Zij doen dit met oog voor ondernemerschap en met oog voor de samenleving. Dat hierdoor dus regelgeving zou komen met "extra" eisen voor de megastallen is dit alleen maar goed.
  Hoewel ik denk dat de megastallen in het algemeen al hoger scoren op de Maatlaat die dhr. Waalkens aanhaalt.

 • no-profile-image

  varkens

  ben benieuwd of er aantallen gaan vallen wanneer iets mega is, dan weet ik als varken oF ik extra welzijn of iets dergelijks krijg.
  p.s. het gaat toch niet alleen over varkens?
  we hebben ook nog nertsen kippen en niet te vergeten KOEIEN!
  LET OP!!

 • no-profile-image

  kern

  @haps dat is het erge, veel logs zijn geplaatst dwars door kleine kernen, buurtschappen of in de erg directe nabijheid. De bescherming die bv. Braband biedt door rond kernen een extensiveringszone te creeeren is in Overijssel niet gedaan.
  Wat dhr. Waalkens aanvoerde is eigenlijk een pleidooi voor het behoud van het familiebdrijf door deze de kans te geven in een en de megabedrijven te plaatsen daar waar ze thuishoren nl: eemshaven of maasvlakte. uiteindelijk zullen deze bedrijven zoals ook al verwoord door VVD woordvoerdster onder het mom van kiloknaller de energieleveranciers zijn van de toekomst. ( mag je als familiebedrijf alvast gaan nadenken waar je staat over 10 jaar en of die zgn activisten tegen jullie zijn of tegen het oneigenlijk gebruik van een van oorsprong goede gedachte )

 • no-profile-image

  Joke Peters

  De grootste problemen met de hele discussie rondom megastallen is dat als deze stallen (en wat is mega) in LOG's geplaatst gaan worden. In ons LOG ha wonen meer burgers dan agrierers. Maar de gemeente wil de plannen doorvoeren en zo worden wij verdrongen door de intensieve veehouderij en wordt ons LOG van 180 ha een grote megastal.

 • no-profile-image

  gert

  waalkens ziet liever allemaal kinderboerderijen

 • no-profile-image

  geschroken colega

  Moet hij eerst begginnen zijn eigen mestsilo's aftedekken. Ik wil wel weten wat er voor amoniak uitstoot er is als er iedere dag 18m3 mest in een niet overdekte mest silo gepompt wordt. Er moet nu een motie van wantrouwen ingedient worden voor iemand die alle regels probeert te omzeilen en de rest van de sectoer zwart maakt en met vele zwaardere eisen op wil zadelen.

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  maasvlakte

 • no-profile-image

  .

  Verbeter de wereld begin bij je zelf.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.