Redactieblog

650 x bekeken 11 reacties

Op volle kracht vooruit met Friesland Campina

Hare Europese Hoogheid Kroes heeft gesproken. Friesland Foods en Campina mogen fuseren.

Boerenvoorzitters Wantenaar en Attema juichen. Is het allemaal halleluja?

Natuurlijk niet. Vooral niet in deze tijd van slechte melkprijzen en dito vooruitzichten. Wie zou er nu een melk- en een kaasfabriek willen kopen? Die stort zich in hetzelfde avontuur als DOC nu meemaakt. Lage melkprijs en boze boeren. Wie ziet daar naar uit?

En dan die 1.2 miljard kilo melk, die weg moet om concurrentie tussen boeren mogelijk te maken. Ik ben benieuwd hoe dat geregeld wordt. Want er is natuurlijk geen boer, die op het ogenblik Friesland Campina wil verlaten. Kijk maar naar de grote groep boeren die vorig jaar bij de hoge melkprijzen de grote coöperaties verlieten. Ze vielen in handen van de Van Brakels en DOC. Ze zitten nu echt op de blaren, want ze beuren centen minder dan hun vroegere collega's bij Friesland Foods en Campina.

"Verdiende loon", is vaak het oordeel en daar ben ik het mee eens. Wie ondernemender wil zijn dan zijn eigen coöperatie moet van zijn vrijheid kunnen genieten. Ook al levert het minder op. Daarom zitten wij bij Friesland Campina goed en zullen niet vlug afscheid nemen.

Dat zijn echter allemaal problemen voor de bestuurderen van Friesland Campina. Voor mij telt de melkprijs. Zowel Friesland Foods als Campina doen dat dit jaar uitstekend. Vergelijk maar eens met DOC. Daarom: niet morren over de gesel van Hare Hoogheid Kroes, maar op volle kracht vooruit. Dan kan de in vergelijking met andere zuivelfabrieken hoge melkprijs blijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De TUKKER

  Is er geen consrtuctie denkbaar dat de bedrijven die afgestoten dienen te worden om die binnen boord te houden ook al maken zij maar 4% van de omzet uit ??????

 • no-profile-image

  boer

  Ja Janneman, Campina scoorde vorig jaar slecht en daarom word ik nijdig als ik moeten vernemen, dat Campina als productnaam blijft, en Friese Vlag e.d. moet verdwijnen. Dus wel de financiele middelen van FF, maar voor de rest de neus stijf in de wind houden. Verder vind ik dat Kroes deze fusie beter had kunnen afblazen. Hoe kun je een fusie goedkeuren, onder voorwaarde dat er productiemaatschappijen worden afgestoten?

 • no-profile-image

  Herman

  Ik vind het maar een rare situatie. De bedrijven en merken van Friesland Campina worden straks verkocht aan een concurrent. Als het een groot bedrijf is schieten we niets op met de fusie. Dan is er naast Friesland Campina weer een nieuwe aanbieder van melk en kaas. Wie kan me vertellen hoe we dan de voordelen van de fusie realiseren? Het enige resultaat is dat we straks zeven directeuren hebben en een magere melkprijs.

 • no-profile-image

  Klaas

  Als je het goed analyseerd heeft Kroes deze fusie afgewezen. Campina en RFF wilden de fusie doorzetten, omdat het al veel geld en tijd had gekost. Denk niet dat de melkveehouder op korte termijn veel opschiet met deze fusie. Fuseren hoort nu eenmaal bij onze tijd, je ziet het op elk gebied, heelaas veel wijzer worden er met elkaar niet van. Al is stilstaan vaak achteruitgang.

 • no-profile-image

  gert

  het is een rare beslissing van neelie,de milliarden die naar de banken gaan keurt ze zo goed,een cooperatie die wat wat extra,s voor boeren te verdienen moet inbinden.laat dan die banken ook maar in de kou staan

 • no-profile-image

  Gert

  Voor de verandering ben ik het met vergaderboer eens. Geen geouwehoer meer, maar aanpakken. Allemaal achter de nieuwe coöperatie staan en er geen wanvertoning van maken zoals de NMV bij DOC. Dat is dieptriest wat ze daar doen. Nog één opmerking: waarom moet vergaderboer weer zout in de wonden strooien van degenen die vorig jaar Friesland Foods verlieten en nu centen minder voor hun melk krijgen? Zijn deze boeren al niet genoeg gestraft voor hun ondoordacht handelen? Vorig jaar waren het dappere voorlopers, die een beslissing durfden nemen. Nu zijn het zielige figuren, waar je medelijden mee moet hebben. Die hoeven geen duw meer mee van vergaderboer

 • no-profile-image

  Gert

  Nee Klaas, ik weet niet waar het na toe gaat met de DOC-boeren. Ik weet wel dat NMV geen goed doet te stoken bij de leden van DOC. Daar schiet niemand iets mee op.

 • no-profile-image

  lol

  Ik ben het niet met jeeens Gert, Dalfsen. Zuivelfabrieken moeten constant in de gaten gehouden worden vind ik, dit om corruptie etc te voorkomen. En van de NMV had ik niets anders verwacht dan zo te handelen. Zij zijn een belangenbehartiger voor de melkveehouder en deze heeft belang bij een kostprijsdekkende melkprijs en NMV probeert dit te bereiken op wat voor manier dan ook. Ze doen iig wat, als er niets wordt gedaan gebeurt er ook niets.

 • no-profile-image

  Klaas

  Heeft Gert uit Dalfsen enig idee waar het met de DOC-boeren na toe gaat als dit nog een tijdje aanhoudt?

 • no-profile-image

  Remco

  Ik krijg een ongemakkelijk gevoel bij de fusie. Een paar bedrijven moeten afstoten om nieuwe concurrentie te krijgen doet afbreuk aan het oorspronkelijke fusieplan. Ze roepen nu wel dat het plan overeind blijft, maar wie garandeert me dat? Of fuseren we om dat het besluit nu eenmaal is genomen. Als lid sta ik gewoon aan de zijkant en moet vertrouwen op de wijsheid van het bestuur. En van de ledenraad. Maar in hoeverre kunnen die het beoordelen? Kun je in een paar bijeenkomsten voldoende kennis opdoen om te beslissen? Ik zet mijn vraagtekens. Zeker is dat de nieuwe fusie een valse start heeft. We gaan onzeker het nieuwe jaar in.

 • no-profile-image

  Janneman

  Vergaderboer heeft geen tijd om de media goed bij te houden.... Hij weet blijkbaar nog niet dat het echt Van Bakel is en niet van Brakel. Dat is op zich nog niet zo erg. Hij doet net of Campina en Friesland het structureel beter doen als de anderen.... Ontwaak: Campina was vorig jaar met stip de slechtste betaler van allemaal, en wie weet valt het dit jaar ook wel weer tegen. Verder doen het de anderen m.u.v. DOC vergelijkbaar met de grote twee. Zeker niet te vroeg juichen dus.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.