Redactieblog

4 reacties

Nog steeds verdenkingen bluetongue

Bij het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR (CVI) in Lelystad blijven verdenkingen van bluetongue (bt) binnenkomen.

Dat zegt viroloog Piet van Rijn van het CVI. "We krijgen nog wekelijks een aantal verdenkingen van bluetongue binnen. Daarnaast wordt vee dat geëxporteerd wordt ook getest op bluetongue", legt Piet van Rijn uit.

Het blijkt dat veel dieren nog bluetongue-positief zijn op basis van een PCR-test. "Het is echter de vraag of deze dieren recent besmet zijn. Dit zou namelijk betekenen dat er besmettingen zijn tijdens de knuttenvrije periode. Dit is echter niet aan te tonen met de PCR-test. Deze test geeft alleen aan of het dier genetisch materiaal van het bluetonguevirus heeft en dus bluetongue heeft of ooit heeft gehad. Bedenk dat een rund wel tot 200 dagen na infectie positief kan blijven in de PCR-test."

Via virologisch onderzoek is wel aan te tonen of de dieren actief virus bij zich hebben. "Dit onderzoek is echter vrij kostbaar, ongevoelig en erg onbetrouwbaar", aldus Van Rijn. Het is dus niet eenvoudig vast te stellen of het virus zich in de knuttenvrije periode verspreidt.

"In Engeland zie je dat bluetongue op nieuwe boerderijen gevonden wordt, maar dit zouden ook infecties uit een langer verleden kunnen zijn. De nieuwe gevallen die in Frankrijk worden gemeld, zouden wel het gevolg kunnen zijn van recente infecties omdat daar het klimaat veel milder is en er dus meer kans is op virusverspreiding door actieve knutten." Van Rijn spreekt liever over een infectievrije periode, omdat er ook in de winter knutten gevangen kunnen worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elisabeth Rozenberg

  Zolang de stallen en andere dierenverblijven niet vliegvrij worden gemaakt, dan blijven de knutten ook overwinteren

 • no-profile-image

  hendrikus

  bij 10 graden zijn de knutten hier nu nog aktief

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Stallen en andere dierenverblijven moet je goed vliegenvrij maken, want de knutten en de vliegen enz. overwinteren wel in de stallen. Wij spuiten elke zes weken de stal goed schoon.Waarom is deze maatregel nog niet verplicht!!!!!!!!

 • no-profile-image

  miltie

  mininsterie L.N.V.wil toch graag de activisten volgen;????dus een idiaal leefklimaat maken voor de KNUT en de natuur vernatten;ziektes niet meer uit te roeien;??geheel jaar door bluetong; dat helpt nog even sneller de landbouw ???om zeep;;met dank aan linkse T.V. en kornuiten??? partij voor dieren is toch voor dier welzijn????maar dit laat ze maar toe ;;dieren de verstikkings dood in JAGEN;;net als overschot aan ZWIJNEN;;DAMHERTEN;;EDELHERTEN;;;en verhongeren van dieren in oostvaardersplassen;;maar dan zijn ze heel STIL?????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.