253 x bekeken 2 reacties

'Nitraatplannen per regio'

De Tweede Kamer wil dat er onderzoek wordt verricht naar de mogelijkheden voor regionale nitraatactieplannen.

Vandaag nam het parlement daartoe een motie van VVD’er Janneke Snijder aan.

Nu valt heel Nederland nog onder hetzelfde beleid met generieke gebruiksnormen voor stikstof gelden. Maatwerk is niet mogelijk. Volgens Snijder is dat oneerlijk voor bedrijven in regio’s die ruimschoots aan de doelstellingen voldoen.

Behalve de VVD stemden ook CDA, SP, Christenunie en SGP voor de motie. Snijder zegt blij te zijn dat er nu meer druk op het kabinet gezet wordt om het mestbeleid te flexibiliseren. "In Europa zijn zo’n tweehonderd actieplannen van kracht", zegt zij. "Dan kan Nederland ook met meerdere programma’s werken."

Landbouwminister Gerda Verburg ontraadde de motie vorige week. Zij gaf toen aan dat het plan de lopende onderhandelingen in Brussel voor een nieuw actieprogramma kan doorkruisen. De komende maanden spreekt zij samen met haar collega Jacqueline Cramer (Vrom) met de Europese Commissie over het mestbeleid na 2010. Volgens Verburg is een aanscherping van de normen onontkoombaar. Kernpunt van Nederland tijdens die onderhandelingen is de derogatie voor de melkveehouderij.

De Tweede Kamer steunde vandaag ook een motie van CDA en Christenunie om de gebruiksnormen voor akkerbouwgewassen af te stemmen op goed landbouwkundig gebruik.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    tonny

    De hoogste nitraatcijfers zijn te vinden in natuurgebieden

  • no-profile-image

    graanboer

    Het enige waar het bij het mestbeleid om draait is de derogatie. Alle plantaardige sectoren worden daarvoor opgeofferd. Stop met de derogatie, want dit is alleen een middel om de melkveehouderij gunstig uit het mestbeleid te laten komen en geef deze ruimte aan de plantaardige sector, want we bemesten nu al onder de maat en het wordt alleen maar erger.

Of registreer je om te kunnen reageren.