Redactieblog

6 reacties

Niet meer vrouwen in besturen

Een gedreven Friese boerin, Geeske Holtrop, pleit voor meer vrouwelijke bestuurders. Eén op de drie bestuurders in de landbouw zou vrouw moeten zijn. Dat is haar streven. "Beetje dom", zoals prinses Maxima wel eens zegt.

Begrijp me goed, ik heb niets tegen een vrouw als bestuurder. Wat mij betreft mogen alle pluchebekleders wel vrouw zijn. Ze zullen het zeker niet minder doen dan de mannen. Toch zal het niet gebeuren. Mevrouw Holtrop maakt namelijk een denkfout.

Zij is nog van de oudere generatie dat de vrouw van de boer werkzaam was op de boerderij. Een echte boerin dus. Dat verandert in snel tempo. De jonge vrouwen van nu hebben een eigen baan. Willen economisch onafhankelijk zijn. Zijn wel getrouwd met een boer, maar zijn geen boerin. Ze hebben hun eigen werk en inkomen.

Bij de oudere vrouwen van de boer lag dat anders. Toen had de boerin een dubbelfunctie: echtgenote en – goedkope – hulp. Die boerin wist ook precies wat er op het bedrijf gebeurde. Stond er dagelijks met de neus op en besliste mee.

Als een vrouw een goede baan buitenshuis heeft, verandert dat. Ze heeft genoeg aan haar eigen dingen. Daar hoeft ze geen verantwoordelijkheid over het boerenbedrijf bij.

Steeds meer vrouwen zullen in de toekomst voor die situatie kiezen. Steeds minder zullen beschikbaar zijn voor de bestuursfuncties in de landbouw. Dat vergeet Geeske Holtrop. Ze projecteert haar generatie op de toekomst. Toevallig ziet die er met buitenshuis werkende vrouwen heel anders uit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  werkboer

  goh, vrouwen uh dus, huisvrouwen ???
  Nee meneer vergaderboer, er zijn ook vrouwen boer waarschijnlijk niet bij u in de buurt maar ze zijn er wel!
  ze vergaderen alleen wat minder dan de
  mannelijke collaga's !

 • no-profile-image

  Mieke

  Ook al eens gedacht aan vrouwen die een goede baan hadden en deze toch opgezegd hebben om thuis samen aan het bedrijf te werken. Niet als een goedkope kracht, maar als een gerespecteerde medeondernemer. En met salaris hoef ik zeker niet onder te doen voor diegene die buitenshuis werken en altijd een race tegen de klok houden. Laat iedereen zijn eigen afwegingen maken en respecteren. Maar ambities heb ik zeer zeker ook, zelfs als boerin!!!

 • no-profile-image

  bestuurlijke veehouder

  Vergaderboer heeft gelijk, 50 + boerinnen vermaken zich voornamelijk in het vergadercircuit.
  dit zijn boerinnen die geen baan ambieren maar toch op een of andere manier van zich willen laten horen.

 • no-profile-image

  Anna

  Hoe oud is vergaderboer wel niet?? De vrouwen van pak 'm beet na 1950 (?) hebben zélf beslist welke opleiding ze gingen volgen en welk beroep ze gingen uitoefenen. Ook de vrouwen die hun baan opgezegd hebben om op de boerderij te werken hebben die keuze zelf (!) gemaakt.
  De verdeling man/vrouw in besturen moet evenredig zijn aan de verdeling in het werkveld. En dan kiezen we zélf de beste!

 • no-profile-image

  Ruth

  Heeft Vergaderboer zich ook al eens afgevraagd hoe het komt dat de boer meer maatschappijgericht boert? En het kan nog beter!

 • no-profile-image

  Roos

  Zijn we weer kortzichtig bezig? Al eens bedacht dat een vrouw ook BOER kan zijn?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.