Redactieblog

399 x bekeken 2 reacties

NVV: gemiddelde mestprijs 16 euro per kuub in 2008

Varkenshouders kunnen op dit moment beter wachten met het afzetten van varkensmest.

Dat zegt bestuurder Leo Verheijen van de varkenshoudersvakbond NVV. "De prijzen voor de mestafzet dalen fors. Het ziet er naar uit dat varkenshouders die het langst wachten ook het minst hoeven te betalen voor de mestafzet. We zitten hiermee in een heel andere situatie dan de afgelopen jaren", aldus Verheijen.

De NVV verwacht dat de gemiddelde mestprijs dit jaar zal uitkomen op 15 euro per kuub. "Hierbij zal de mest in de overschotsgebieden mogelijk iets hoger liggen. In de niet-overschotsgebieden kan de prijs zeker onder de 10 euro per kuub zakken", aldus Verheijen. Op dit moment wordt er volgens de NVV in de overschotsgebieden mest gereden voor prijzen rond de 19 en 20 euro. "De noteringen van DCA Markt, die hier enkele euro’s boven ligt, zijn duidelijk gebaseerd op de distributeurs en akkerbouwers", aldus de NVV-bestuurder.

De varkenshouder heeft volgens de NVV weer een onderhandelingspositie. "Ik hoor dat varkenshouders die onderhandelen over de prijs zo enkele euro’s minder per kuub hoeven te betalen dan de vraagprijs van de distributeur. Vanuit de akkerbouw is veel vraag naar mest omdat de kunstmestprijzen erg zijn gestegen, terwijl de nood om mest af te voeren bij de meeste varkenshouders niet hoog is", aldus Verheijen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Het word tijd dat wij als varkenshouders een daad stellen; Geen mest weg boven de 12 Euro.
  We zijn nu enkele jaren uitgemolken door akkerbouwers en distributeurs.
  Het geld is op, er word volop bij gefinancierd om de tent draaiende te houden, dan mag van de andere spelers in die markt ook worden verwacht dat zij een toontje lager zingen.
  Voor 12 euro heb je gemiddeld een goede vergoeding voor onderwerken en transport. Dan krijgt de akkerbouwer nog steeds voor nop perfecte meststof op zijn land.
  Als overgangs jaar nu 12 euro, volgend jaar doen we niet meer dan een tientje!
  Gewoon allemaal je poot stijf houden;
  12 euro en geen cent meer!!!!

 • no-profile-image

  Peter

  Het wordt hoog tijd dat de uitrijnormen voor dierlijkemest weer verruimt worden. Organischemest is zeer belangrijk om de grond in optimale condietie te houden. Het humes aandeel, de belangrijke mineralen en sporenelementen is hoogwaardig. Er hoeft maar een klein aandeel van kunstmest bij gestrooit worden om evenwicht te krijgen. Kunstmest is zeer duur en kost zeer veel energie. Organischemest spoelt niet uit als ide in het groeiseizoen uit gereden wordt. De normen moeten worden aangepast aan wat een gewas onttrekt. Dit is nodig om een goede opbrengst van een goede kwaliteit te kunnen garanderen. Dit is nodig voor een goed rendement. Het moet zo zijn dat de grond veel opbrengt. Het moet ook een redelijke prijs opbrengen. De organischemest moet ook geld opbrengen. Want nogmaals, het is zeer waardevol. Als dit niet gebeurt gaat de akkebouw en de veehouderij de ondergang in. Het moet duurzaam zijn met voldoende rendement. Werk samen, zeker niet tegen elkaar. Dan is het twee vechten om een been en loopt de derde er mee heen. Zoals nu gebeurd, dat de dierhouders uitgekleed worden is een trieste zaak. Het moet toch simpel zijn, wat er aan mineralen in de put zit, moet op een eenvoudige manier bij de akkerbouwer op het land komen. Dit met weinig toeters en bellen. Dit kan makkelijk, nu nog doen, dat is pas "duurzaam".

Of registreer je om te kunnen reageren.