Redactieblog

NVP wil ophokplicht, LNV niet

Het ministerie van landbouw kondigt geen ophokplicht af voor pluimvee.

Dat zegt het ministerie in reactie op een oproep van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij (NVP) om een ophokplicht in te stellen. De NVP pleit hiervoor vanwege de uitbraak van laagpathogeen vogelpest H5N3 in het Duitse Cloppenburg, op een afstand van 35 tot 60 kilometer van de grens met Nederland.

Het ministerie begrijpt dat de pluimveesector zich zorgen maakt, maar ziet geen aanleiding voor een ophokplicht. "Er is geen aanleiding toe. In Duitsland is veel onderzoek gedaan naar wilde vogels, maar daarbij is geen vogelpest aangetroffen. Hierdoor lijkt het dat het vogelpestvirus niet via wilde vogels in de pluimveestapel is terecht gekomen, maar dat het een kwestie is van verspreiding binnen de keten", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Voor pluimveetransporten uit het gebied geldt wel een verplichte dubbele reiniging en ontsmetting. "Daarnaast worden alle transporten van pluimvee die niet direct naar de slacht gaan uit het gebied tussen Bremen en Osnabruck door de VWA gecontroleerd op vogelpest. We nemen hiermee al meer maatregelen dan we formeel bij een uitbraak van laagpathogeen vogelpest in het buitenland zouden moeten doen", aldus LNV.

Of registreer je om te kunnen reageren.