Redactieblog

13 reacties

NMV wil Friesland Campina uitkleden

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond heeft suggesties voor de financiering van Friesland Campina. Dat zou prettig zijn voor de nieuwe zuivelonderneming, ware het niet dat ze uitermate kortzichtig zijn.

Zo wil de NMV het vermogen in de dode hand van de zuivelcoöperaties laten uitbetalen aan de leden. Dat betekent dus eigen vermogen van de coöperatie overhevelen naar de leden. Uitholling van het risicodragend kapitaal.

Een onverstandig, kortzichtig advies. Met name omdat het eigen vermogen van de coöperaties wel goed is, maar zeker niet uitbundig. Een grote overname van een zuivelonderneming over de grens zie ik ze daarmee nog niet (kunnen) doen.

Dan is er de toetreding tot de coöperaties. Daarvoor moet nu nog entreegeld voor worden betaald. Volkomen terecht. Men profiteert immers van het aanwezige vermogen, maar ook van alle investeringen, zowel in productiebedrijven als merkproducten. Niet meer dan logisch dat je bij het instappen een kaartje moet kopen. Een bus vervoert je ook niet gratis omdat-ie toch langs je boerderij rijdt?

Dat wil de NMV wel. Men pleit voor kosteloos instappen. Samen met de suggestie het vermogen in de dode hand uit te keren een onzalig plan. De nieuw coöperatie wordt de mogelijkheid de vleugels uit te slaan ontnomen. Met andere woorden: een goede melkprijs voor de toekomst wordt moeilijker gemaakt.

En wie staat bij een lage melkprijs dan als eerste op z'n achterste benen? Natuurlijk, de bestuurders van de NMV.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Het verschil tussen NMV en mij zit hem in het feit dat ik het vermogen in de coöperatie wil laten, terwijl de NMV het na 12 jaar wil terugbetalen aan de leden. Ik kies voor aandelen, die door de leden ieder jaar verkocht kunnen worden. Bij een goed dividend zijn die aantrekkelijk, zo blijkt bij Friesland foods

  Vergaderboer

 • no-profile-image

  rene

  wat een onzin verkoopt uw in dit stuk
  ik zou toch maar eens uitleg vragen of naar een avond van nmv gaan
  daar is me veel duidelijk geworden
  cooperaties moeten weer eens leren te presteren
  en niet enkel en alleen boeren gebruiken als geldschieters
  als een cooperatie niet goed presteert hoort een ieder weg te kunnen
  dit is een goede prikkel voor bestuurders weer eens te gaan
  voor de hoogste melkprijs
  nu kunnen boeren niet weg en moeten veel geld in coop laten zitten .
  het is en blijft boerengeld
  en 12jaar opbouwen en het 13jaar terug laten betalen van een gedeelte van ledengeld daar is niks mis mee

 • no-profile-image

  Peter

  De NVVen de NMVdoen het heel goed, zij staan voor hun boeren. Geen geld verbrassen maar goed investeren. Zij werken nationaal en internationaal samen waar het kan. Dit om een goede boterham voor hun leden. Hiermee moeten we een goede toekomst opbouwen met gezonde bedrijven. We moeten ons niet leeg laten zuigen door graaiers. De tijd dat de boer maar af moet wachten voor zijn product moet voorbij zijn. We zijn sterk genoeg als we dit op een goede en eerlijke manier samen oppakken. De kosten schieten de pan uit, dus de opbrengsten moeten mee. De coooperaties moeten presteren, geen arogantie, maar de leden respecteren. Het ledenkapitaal is van de leden, dit moet zo blijven. Anders zijn de leden van de cooperatie en niet de cooperatie van de leden. Boeren blijf baas op je eigen toko.

 • no-profile-image

  DJ

  Vergaderboer, nu praat je heel anders als in je weblog; gelukkig ben je ook voorstander van het op naam zetten van de reservering door de cooperatie.
  Het maakt mij niet uit of nu gebeurt zoals voorgesteld door de NMV of de door jou voorgestelde systematiek, als het geld maar op naam wordt gezet en en later op enigerlei wijze weer opvraagbaar is voor de leden.

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Shoppen rond augustus voor een goede melkprijs geeft boeren weer een inkomen.Alleen het ledenkapitaal is ook een ledenbinder.Dus een pleidooi voor een ander systeem. Om verplicht voor bank te spelen als boeren is niet meer van deze tijd. Daarom dit voorstel de"" Coöp koopsompolissen."" Hierbij is er vrijheid om te kopen .Duidelijk is de termijn van afbetaling of door schuiven naar een nieuwe termijn. Verhandelbaar en fiscaal aantrekkelijk en een oude dagsreserve voor de wet.
  Alles in eigenhand geen verzekeringsmaatschappij nog een rabo-bank die de zaken moet regelen.
  Vrijheid en een echte win, win situatie een plus op de melkprijs en uitstel voor de belasting.

 • no-profile-image

  ex maasvallei melkveehouder

  Er zijn leden melkveehouders bij campina aangesloten die in hun eigen veehouderijbedrijf een lager percentage eigen vermogen hebben als het eigen vemogenpercentage van cooperatie campina.
  er zijn medewerkers van deze zuivelonderneming die in een lease-auto(door campina geleased) rondrijden zonder daar een cent eigenvermogen van de medewerker.
  Je zou een moeten kijken of er nog wel particulieren zuivelverwerkers zijn die nog steeds melkverwerken(renderend)zonder ledengelden;wat een prestatie/
  of wat een flop voor de huidige cooperaties.

 • no-profile-image

  Wim Habben Jansen

  Beste vergaderboer,

  Doorgaans bent u uitstekend geinformeerd, maar nu heeft u de klok wel horen luiden, maar weet u niet waar de klepel hangt.

  In het voorstel van de NMV wordt per liter geleverde melk 1.5 ct. gereserveerd op naam. Na 12 jaar wordt de inleg van het eerst jaar weer uitbetaald. Voor meer details zie: http://www.nmv.nu/sx/article.php?story=2008021422090356

  Het werkkapitaal van de coöp zal hoger zijn dan nu.

  Let ook op de aanbevelingen over zeggenschap.

  Vriendelijke groeten,

  Wim.

 • no-profile-image

  DJ

  Vergaderboer moet eerst eens leren goed lezen. De NMV wil toekomstige reserveringen van melkgeld voor een periode van 12 jaar op naam van de leden laten zetten en dan weer uitbetalen. De cooperatie houdt voldoende in kas en kan zich ontwikkelen als dat nodig is.
  Het is toch logisch, dat naast de winst die met jouw geld wordt gegenereerd, ook je geld aan het eind van de rit terugkrijgt. De cooperatie is een onderneming en geen belastingdienst, die alleen maar geld ophaalt en er eigenlijk niets teruggeeft.

 • no-profile-image

  ex maasvallei leverancier

  Als de cooperaties al jaren de hoogste uitbetalers van boerderijmelk zijn,dan is het overbodig om uitredegeld te eisen(want iedereen wil het meeste melkgeld) en ook is het dan overbodig om intredegeld te vragen/eisen.want iedereen blijft.
  Dit systeem wil nog maar eens benadrukken :eenmaal lid is altijd(vrijwillig/veplicht)lid.
  Bij dit Systeem wil de cooperaties zeggen ten opzichte van de particuliere melkverwerkers alle leveranciers die van ons afkomstig zijn hoef je niet te veel voor de melk geven want zij kunnen niet zonder heel veel intredegeld te betalen bij ons terug.
  En zo bereik je dat de markt voor de boer zijn werk niet goed kan doen.
  Dus geen marktwerking.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Reacties op eigen vermogen Friesland Campina vallen me tegen. We hebben belang bij een sterke zuivelcoöperatie. Wat betreft financiëel sterke particuliere ondernemingen zoals Nestlé, maar in het verleden ook Numico en Wessanen, deze verwerken in Nederland geen eigen melk meer. Gewoon omdat de coöperaties teveel uitbetaalden. Daarom ben ik voor reservering, door middel van aandelen. Deze zijn verhandelbaar, zodat het vermogen in de coöperatie blijft, maar bij bëindiging bedrijf door de boer kunnen worden verzilverd. ( Zie ook mijn column in het Agrarisch Dagblad van komende zaterdag)
  En verder: over het "kosteloos instappen" heb ik nog niets gehoord. Wie kan daar een zinnige reden voor bedenken?

  Vergaderboer

 • no-profile-image

  john

  Maar we moeten er wel voor oppassen dat over enkele jaren de bejaardenflat vol zit met boeren die nog een smak aandelen hebben. SDan komt het dividend op de verkeerde plaats terrecht. Aaandelen verkopen is warm met pensioen gaan

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  De N M V heeft met haar ketel muziek weer eens de aandacht . iaarlijks ruim 8 % eruit halen . Aanvullen praten we niet over is niet populair Het duurzaam besturen van een zuivel cooperatie is meer dan de kas leeg graaien ,Dat is duurzaam waarde toevoegen aan onze melk en dus niet als onderdanige producent gemanupuleert te worden door D D B en de van bakels

 • no-profile-image

  john

  Ik heb vergaderboer vaak versleten voor antie zuivel maar wat heeft hij hier een sterk punt. Natuurlijk moet je meebetalen aan de verwerking van jou eigen melk. En als je dus lid wilt worden moet je je eigen achterstand eerst maar even goedmaken. Gratis meeliften op wat anderen al vele jaren hebben ingelegd is profiteren.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.