Redactieblog

222 x bekeken

NAJK wil sneller vaccineren bij dierziekten

NAJK wil dat vaccinatie sneller wordt ingezet bij de bestrijding van besmettelijke dierziekten.

”Vaccinatie is een bewezen middel bij het voorkomen en bestrijden van besmettelijke dierziekten. Nog te makkelijk wordt van vaccinatie afgezien als de export in het gedrang komt”, aldus de jonge boeren-organisatie. NAJK vindt dat de export van gevaccineerde dieren mogelijk moet zijn. ”Veel argumenten die vroeger tegen vaccinatie pleitten zijn tegenwoordig niet meer van toepassing door verbeterde vaccins en analysetechnieken”, aldus het NAJK. ”De Europese Unie moet zich meer inzetten voor de export van gezonde, gevaccineerde dieren. Als de export van deze dieren toegestaan wordt, dan kan in de toekomst makkelijker besloten worden met vaccinatie te beginnen.”

Het NAJK vindt op basis van discussiebijeenkosten met leden dat bij een ziekte-uitbraak geen gezonde dieren mogen worden gedood. ”Via markervaccins is dit mogelijk omdat dan zichtbaar is dat de dieren beschermd zijn tegen de ziekte.”

De kosten van de dierziektebestrijding moeten volgens het NAJK niet alleen door de staat en de primaire sector worden gedragen. ”Alle partijen binnen de dierlijke productieketen hebben baat bij het voorkomen van dierziekten. De financiële risico’s moeten moeten hiervoor niet alleen door de staat en de primaire producenten worden gedragen.” De schade die een bedrijf oploopt als gevolg van een blokkade na de ontdekking van een dierziekte moet volgens het NAJK worden vergoed, om veehouders te stimuleren doelmatig te handelen bij een mogelijke dierziekte-uitbraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.