Redactieblog

355 x bekeken

NAJK wil rentesubsidie voor jonge ondernemers

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) wil dat het in Nederland mogelijk wordt om rentesubsidie te krijgen.

Dat heeft vice-voorzitter Joris Baecke gezegd op een hoorzitting van het Europees Parlement in Brussel. "Bedrijfsovername is een grote financiële hobbel voor veel jonge ondernemers. Jonge boeren moeten grote investeringen doen, waarna het rendement op het vermogen erg laag is", legt Baecke uit.

In Italië en Denemarken kunnen jonge ondernemers rentesubsidie krijgen. "Ze kunnen hierbij tot 70 procent van de investering met subsidie lenen. Ze betalen dan in plaats van 5 procent rente bijvoorbeeld 3 procent, waarbij de overheid 2 procent bijbetaald in de vorm van subsidie", legt Baecke uit. "Deze mogelijkheid zouden we in Nederland ook graag willen."

Baecke pleitte in Brussel ook voor een consistent beleid. "We moeten forse investeringen doen. We hebben wel een beleid nodig waar we op kunnen bouwen en dat niet ieder jaar veranderd."

Neil Parish, voorzitter van de landbouwcommissie van het Europese Parlement heeft de jonge boeren, verenigd in Ceja toegezegd dat ze betrokken worden bij de ontwikkeling van het Europese landbouwbeleid na 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.