Redactieblog

13 reacties

Misbruik van de boerderij

Overal kom je ze tegen: de bedrijvigheid op het platteland waarop het woord boerderij wordt geplakt. Voorbeelden zijn boerderijcamping, zorgboerderij, museumboerderij, vergaderboerderij, pannenkoekenboerderij, appartementenboerderij en ga zo maar door.

Niks mis mee. Alleen het heeft met de oorspronkelijke betekenis van het woord boerderij niets meer te maken. Dat was het gebouw met de landerijen, waarop de boer zijn werk deed en de kost verdiende. En dat had niets te maken met kamperen, toeristen, zorg voor ouderen, dementerenden en gehandicapten.

Dat heeft het nu wel. Het zijn vaak ook nog de boeren, of liever de boerinnen die beginnen met deze tweede tak. Eerst naast de bestaande, zodat de gasten, wel of niet zorg behoevend, nog kennis kunnen nemen van vee en vruchten op de boerderij.

Vaak is het echter het begin van het einde van het bedrijf. Hooguit worden nog wat dieren gehouden vanwege het aaibaarheidsgehalte. Ook willen gasten graag kippen zien en een haan horen kraaien. Niet te vroeg, want dan worden ze te vroeg wakker.

Wat ik wil zeggen met het misbruiken van het woord boerderij? Dat er een verkeerd beeld ontstaat van de sector. Op een dynamisch, toekomstgericht bedrijf is geen tijd voor toeristen en zorg. Het meeste valt altijd nog te verdienen in de eerste tak. Dat is hetgeen de sector uit moet stralen.

Nogmaals, geen kwaad woord over de boeren, die hun bedrijf beëindigen en overgaan op zorg en gasten. Maar noem het dan geen boerderij, maar camping of zorghuis.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aktiviteitenboerin

  Oh ja, is dat zo? Kijk maar eens op <> of kom eens langs.

 • no-profile-image

  werkboer

  hahahahaha vergaderboer is jalours, wil je ook een bijzondere vermelding bij de vvv of zo...
  de boerderij van vergaderboer: EEN ECHTE BOERDERIJ VAN EEN ECHTE SIMPELE BOERENKNUL.

 • no-profile-image

  Gerard

  Wat een onzin. Natuurlijk moeten we goed oppassen dat er niet overal voor en achter 'boerderij' of 'boeren' wordt gebruikt. Maar om de verbrede landbouw het begin van het einde te noemen gaat ver en is niet juist. Vele kunnen door de impuls van de verbreding de landbouwtak weer verder ontwikkelen.
  Ik heb medelijden met de boeren die te stug zijn om niet te verbreden en langzaam te ondergaan terwijl ze door verbreding verder zouden kunnen. En dat er meer te verdienen is aan de eerste tak is ook niet juist ik zou niet weten hoe ik met mijn 75 koeien meer moet verdienen dan mijn verbreding, terwijl in studieclubs blijkt dat de veehouderij tak bij de 25% 'beste' behoort.

 • no-profile-image

  Rob Kist

  Als je vergadert noem jezelf dan manager of hij die zijn brood verdient met praten en taal. (Nar) Niks mis mee maar noem jezelf geen boer daar haal je de hard werkende boeren die geen tijd hebben om te kletsen of te schrijven mee naar beneden. Deze hebben geen tijd voor prietpraat. Niks mis hor als je daar je centen mee verdient maar haal niet de sector naar beneden.

  Een vriendelijke carnavalsgroet.

  Rob Kist/Uilenspiegel

 • no-profile-image

  N.R.

  Klinkt me bekend in de oren. En dan begint het klagen over stof, lawaai, lichthinder enz. Het buitengebied heeft lusten, maar ook lasten! Een neventak is en blijft een neventak. Dus ondergeschikt!

 • no-profile-image

  Piet W

  Misschien is het uit taalkundig oogpunt een verlies, maar ik denk dat agrarisch ondernemers de titel 'Boer' en het bedrijfsprofiel 'Boerderij' vaarwel moeten. De context waarin deze woorden gebruikt worden, is meestal zeer idyllisch en romantisch en weinig realistisch.
  Vroeger was een boederij een onderneming waarbij op commerciële basis levensmiddelen, in de vorm van levende have of gewas, geproduceerd werden. Veel hedendaagse culinaire-, camping- of ADHD- 'boerderijen' voldoen niet meer aan deze defenitie. Als een kip een ei legt, is dat mooi meegenomen, maar niet van belang voor het bedrijfsresultaat. Let wel, dit vind ik geen probleem, maar dit is wel de reden dat ik mezelf geen boer meer noem.
  Ik ben (zoon van) een agrarisch ondernemer. Wij runnen thuis een groot bedrijf en halen het volledige economische resultaat uit de verkoop van levende have.

 • no-profile-image

  Aidan

  om het helemaal zuiver te houden zou u uw naam dan ook kunnen veranderen .
  vergaderboer doet me niet direct aan een hardwerkend mens denken.

 • no-profile-image

  marc spaans

  Beste vergaderboer
  Ik denk dat je een grootschalig veebedrijf met moderne gebouwen en een nieuwbouw-woonhuis ook geen boerderij meer kunt noemen. Zorgboeren zorgen er samen met hun cliënten vaak voor dat boerderijgebouwen die anders aan burgers verkocht zouden worden hun agrarische karakter blijven behouden.

 • no-profile-image

  Bomers

  De woorden van u in uw blog "Vaak is het echter het begin van het einde van het bedrijf" wat een onzin! Er zijn zat boerderijen die naast de werkzaamheden van een boerderij de neveninkomsten een leuke bijeenkomstigheid vinden en hun bedrijf in de breedte willen laten groeien. En dat er een verkeerd beeld ontstaat van de sector, daar geloof ik al helemaal niet in. Je moet het alleen niet allemaal over een kam willen strijken er zijn best bedrijven die misschien niet zoveel meer met het agrarische hebben en alleen de naam boerderij gebruiken vanwege de herkomst. Maar je doet een hoop mensen tekort. Een dynamisch, toekomstgericht bedrijf voelen wij ons, kijk op onze site <> waar ook ruimte is voor toerisme.
  Ik denk dat het belangrijk is dat je trots en eerlijkheid over je sector moet uitstralen.

 • no-profile-image

  Ada

  Ik vind dat u wel gelijk hebt, vergaderboer, maar u ontkomt niet aan dit soort benamingen. We hebben toch ook al jarenlang boerenbruin in de supermarkt, en het komt uit de broodfabriek, boerenleverworst, boerenmetworst, boerenham en er is geen ambachtelijke slager, laat staan een boer, aan te pas gekomen. Blijkbaar wil de consument bedrogen worden, en verkoopt het goed. Dus alleen al vanwege de verkoopbaarheid, de uitstraling, zullen we nooit van dit soort benamingen af komen. Maar liever een net bedrijf die de naam "boerderij" voert, dan een bedrijf dat negatief in de publiciteit komt, want dat schaadt de sector nog veel meer.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Vroeger was de voornaamste functie van het Platteland (niet stedelijk gebied) het voortbrengen van eerste levensbehoeften
  Door de veranderende omstandigheden zijn de behoeften van de samenleving anders geworden. En daarmee is ook de functie van ons Platteland niet meer dezelfde. Meer behoefte aan recreatie bij meer mensen biedt kansen aan nieuwe ondernemers op ons mooie Platteland.
  Dat begint veelal op Boerderijen omdat die daar vanouds aanwezig zijn. Op den duur ontstaat hierdoor een VEELZIJDIG PLATTELAND met DIVERSE ACTIVITEITEN
  Dat biedt ook economisch perspectief, zowel voor de ondernemers als mede voor de nationale handelsbalans. Als de Nederlanders meer vakanties in eigen land vieren omdat Ons Platteland zo mooi is... blijft "het geld" ook hier in ons land. Iedereen die het Plattelandsleven een warm hart toedraagt zal deze ontwikkeling toejuichen. En we worden er allemaal financieel ook beter van.

 • no-profile-image

  Joost

  Een sexboerderij zit ook in de levende have, dus..

  PS: ' = apostrof

 • no-profile-image

  Paul

  je bent er een vergeten : de sex boerderij :-)

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.