Redactieblog

276 x bekeken 6 reacties

Mestexport groeit met 29 procent

De mestexport is in 2007 met 29 procent gestegen ten opzichte van 2006. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Dienst Regelingen (DR). In 2007 is 1,5 miljoen ton mest geëxporteerd.

Vooral de export van varkensmest en pluimveemest steeg met ruim 40 procent aanzienlijk. De varkensmestexport neemt vooral toe door de nieuwe methode van het hygiëniseren van dierlijke of vergiste mest.

”Het gaat hier om voorlopige cijfers, die vermoedelijk hoger worden, omdat nog niet alle mestbonnen zijn verwerkt. Voor de registratie van mestexport geldt een periode van zes weken voordat de transporten definitief geregistreerd zijn. Vandaar dat nog niet alle mesttransporten van 2007 geregistreerd zijn”, aldus DR.

Veruit de meeste mest ging naar Duitsland: 1,1 miljoen ton. De export naar Duitsland steeg hiermee met 36 procent. Naar België werd 282.543 ton geëxporteerd (plus 10 procent) en naar Frankrijk 99.273 ton, een groei van 49 procent. Naar de overige landen ging 36.828 ton. Dat is 7 procent minder dan in 2006.

De mestexport is sinds de invoering van het nieuwe mestbeleid fors gestegen. De totale export is ten opzichte van de laatste jaren met het Minassysteem, in 2003, 2004 en 2005 verdrievoudigd. De hoeveelheid varkensmest die werd geëxporteerd is gemiddeld bijna verviervoudigd ten opzichte van het Minastijdperk, terwijl de hoeveelheid uitgevoerde rundveemest bijna 20 keer hoger is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  k uit f

  wat wil wil is de wereld op zijn kop
  je moet de vruchtbare grond van nederland goed bemesten
  dus houd de mest in nederland
  en produceer hier zo eel mogelijk voor de wereldbevolking

 • no-profile-image

  Martijn

  Hallo Jan de distributeurs die ik ken rijden wel dag en nacht en hun auto's zijn over het algemeen smerig van het stof. Moeten deze chauffeurs dan ouwe troep rijden?

 • no-profile-image

  Willem

  Hallo Martijn,
  Word jij ook al gesubsidieerd door ene Jan B.????

 • no-profile-image

  jan

  Als er zoveel geexporterd wordt dan is de druk ook van de markt, zeker als in april Moerdijk wordt opgestart.
  Dan kan de prijs ook naar beneden.
  Of moeten we als varkenshouders blijven subsidieren van akkerbouwers en mest distribiteurs?
  Vooral die laatste snijden ons de strot af!
  Ze klagen steen en been, maar heb jij een distribiteur zien rijden met een oude auto!
  Dan blinkt en glimt. Dat mag van mij, maar niet over mijn rug, terwijl wij als varkenshouders momenteel het zout in de pap niet verdienen!

 • no-profile-image

  Martijn

  Nee willem, ík ontvang geen subsidie... Ik kan me zonder redden en niet als medewerker van ene Jan B.
  Ik snap je frustratie, het is te gek voor woorden als er per vrachtwagen weer 1000 euro van je erf af rijdt.

 • no-profile-image

  wil

  Wat een idioterie om zo te slepen met zoveel mest. Houdt die varkens en kippen liever in een land waar nog ruimte is voor mest. Een schone taak voor het grootste exportprodukt van de Nederlandse landbouw: vakkundige boeren. Emigreer en help het milieu een handje!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.