Redactieblog

240 x bekeken

Megastallen prima

Het RIVM en het Milieu- en Natuurplanbureau hebben uitgerekend dat megastallen bijna overal goed voor zijn. Wie had dat gedacht.

Milieu, dierenwelzijn, alles wordt beter van de megastallen. Een klein minpuntje wordt nog gesignaleerd, de diergezondheid. Maar gelukkig, daar weten de boeren wel raad mee. Op zich is het goed dat de discussie ontdaan wordt van argumentatie die er niets mee te maken heeft, de Thieme-benadering zal ik maar zeggen.

Overigens geldt dat ook voor de argumentatie van de voorstanders. Megastallen zijn namelijk niet nodig voor verbetering van het milieu, dierenwelzijn, schaalvergroting, wereldmarkt. Waar het echt om gaat is natuurlijk 'ruimtelijke kwaliteit'. Ik zou wel eens een initiatiefnemer willen zien die niet zo stiekem, zo groot, zo goedkoop en zo lelijk mogelijk wil bouwen.

Zwaaien met het RIVM-rapport zal dan volstrekt onvoldoende zijn en de bezwaren niet wegnemen. Waar blijft de sector? Waar staat nou eens een boer op die zelf het dorpshuis afhuurt en een plan presenteert waar niemand tegen kan zijn? Waar werkelijk aandacht is voor kwaliteit?

Of registreer je om te kunnen reageren.