Redactieblog

Maatregelen verdelen sector

De pluimveesector is verdeeld over de maatregelen die het ministerie van landbouw heeft afgekondigd in verband met de uitbraak van laagpathogene vogelpest H5N3 in de Duitse regio Cloppenburg.

Voor vrachtwagens uit het gebied geldt een dubbele reinigings- en ontsmettingsplicht. Exporteurs van pluimvee en pluimveeproducten zien liever dat de regels strenger worden.

"Deze sector vreest dat importeurs Nederland en Duitsland als een geheel zien, waardoor Nederland straks ook te maken kan krijgen met exportbelemmeringen. Door strengere maatregelen wordt het onderscheid beter zichtbaar", legt een woordvoerder van het productschap Pluimvee en Eieren (PVE) uit.

Fokbedrijven pleiten voor een ophokplicht voor pluimvee, ook al is het virus nog niet in Nederland aangetroffen. Anevei, de organisatie voor eierhandelaren, vindt scherpere regelgeving terecht. "Eigenlijk zouden we in het gebied helemaal niet meer moeten willen komen of dieren vandaan willen ontvangen", aldus de organisatie op haar website.

Pluimveeslachterijen pleiten niet voor strengere maatregelen, net als de pluimveebelangenorganisaties NOP en NVP. "Je kunt niet op voorhand de hele economie stilleggen. De import en export moet door gaan, maar hierbij moeten we wel voorzichtig handelen en de situatie van moment tot moment bezien. Als het virus naar Nederland komt heeft dit financiële consequenties voor de hele sector", aldus voorzitter Jan Wolleswinkel van de NOP. Ook Gert Jan Oplaat van pluimveehoudersvakbond NVP vindt dat de handel niet op slot moet.

Of registreer je om te kunnen reageren.