Redactieblog

Maatregelen door vogelpest Duitsland

Voor pluimveetransport uit de Duitse regio Cloppenburg geldt een verplichte dubbele reiniging en ontsmetting.

Die maatregel heeft het ministerie van landbouw getroffen na uitbreiding van het vogelpestvirus H5N3 in het gebied. Inmiddels zijn in de regio, ongeveer 60 kilometer van de Nederlandse grens, acht bedrijven met kalkoenen besmet.

De afgelopen week zijn uit de Duitse regio Cloppenburg waar vogelpest H5N3 heerst 255 pluimveetransporten naar Nederland gekomen. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het ging om 243 vrachtwagens met slachtpluimvee en twaalf vrachten reproductiedieren of leghennen. Deze dieren zijn onderzocht op vogelpest, waarbij alle testen negatief zijn gebleken. De VWA houdt de dieren de komende tijd in de gaten. Minister Verburg roept alle pluimveehouders op om extra voorzichtig te zijn in hun contacten en alert te zijn op verschijnselen van vogelpest.

In het gebied in Cloppenburg zijn afgelopen weekend zes nieuwe besmettingen met vogelpest vastgesteld. Zaterdag zijn in het gebied vier nieuwe besmettingen vastgesteld in de omgeving van Garrel en de plaats Bösel. De 58.000 kalkoenen op deze bedrijven zijn geruimd. Zondagavond zijn de besmettingen van twee grote bedrijven met samen 84.000 kalkoenen officieel bevestigd. De Duitse autoriteiten hebben een verbod ingesteld om in het gebied nieuw pluimvee op te zetten, met als doel de pluimveedichtheid te verlagen. In het gebieden worden meer dan 180.000 kalkoenen geruimd. Twaalf bedrijven in het gebied worden extra in de gaten gehouden.

Cloppenburg geldt als een van de belangrijkste pluimveegebieden van Nedersaksen. In het landkreis worden 12 miljoen stuks pluimvee gehouden, waarvan 3 miljoen kalkoenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.