Redactieblog

414 x bekeken 2 reacties

LNV terughoudend in preventie bluetongue type 1

Het Nederlandse ministerie van landbouw gaat nog geen vaccin tegen bluetongue type 1 te bestellen.

Dat zegt de hoogste veterinair van het ministerie, Peter de Leeuw. "Bij het bestellen van het vaccin voor het type 8 dat in Nederland heerst was de druk groter, omdat dit vaccin nog ontwikkeld moest worden. De bestelling van het vaccin is hiermee ook een stimulans voor de farmaceutische industrie om het vaccin te ontwikkelen", legt De Leeuw uit.

"Voor type 1, dat nu in Spanje en Frankrijk heerst en zich noordwaarts uitbreidt , is al een vaccin ontwikkeld. We wachten dus voorlopig af hoe dit virus zich verspreid voordat we vaccin gaan bestellen. De noodzaak om vaccin te bestellen is nu nog niet zo groot."

LNV had drie maanden nodig om een besluit te nemen over een vaccinbestelling voor type 8. "Hiervoor was veel overleg nodig in Europees verband en ook moest bij het ministerie budget vrijgemaakt worden voor het vaccin", verklaart De Leeuw deze relatief lange periode.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapie

  Haarom wordt niet eerlijk aangegeven dat de gezondheidsdienst tegen vaccineren was en een negatief advies heeft neergelegd bij LNV ?

 • no-profile-image

  gd

  GD: ach een beetje winter dan gaan de knutten wel dood. (2006).
  De GD wil niets liever als zoveel mogelijk ziektes onder de dieren, daar zit hun werkgelegenheid. De Gezondheid van de dieren is ondergeschikt aan de Dienst.

Of registreer je om te kunnen reageren.