288 x bekeken 3 reacties

LEI: forse inkrimping zetmeel- en kalversector bij ontkoppeling

De kans bestaat dat de productie van zetmeelaardappelen uit Nederland verdwijnt als de premies worden ontkoppeld.

Als de prijzen voor graan en zetmeel dalen en lange tijd laag blijven, wordt de teelt onaantrekkelijk. Ontkoppeling van de slachtpremie voor vleeskalveren kan leiden tot een inkrimping van de sector met 10 tot 15 procent.

Dat blijkt twee rapporten die landbouw-economisch instituut LEI in opdracht van landbouwminister Gerda Verburg heeft opgesteld. Eind vorig jaar besloot het kabinet de premies in beide sector te ontkoppelen. Of de opgestelde scenario's ook werkelijkheid worden, is volgens de onderzoekers van veel factoren afhankelijk. Voor wat betreft zetmeelaardappelen hangt het met name af van de ontwikkeling van de prijzen en de strategie van Avebe. Die coöperatie gaat er echter vooralsnog vanuit de huidige productie-omvang te kunnen behouden.

Om het schokeffect van de ontkoppeling van zetmeelpremies te beperken, is een gefaseerde aanpak nuttig. Volgens het LEI kan dat door de opkoop van quota en de afkoop van toeslagrechten door de Europese Unie. Voor de kalversector is het van belang de ontkoppeling niet te laten samenvallen met de invoering van het nieuwe systeem voor toeslagrechten, de regionale hectarepremie. Dat zou tot problemen kunnen leiden, aldus het LEI.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ontkoppeling

  Misschien is het wat om toeslagrechten van bijvoorbeeld boven de 2500 euro niet mee te nemen in een eventuele flat rate ha premie. Daar zijn er toch niet zo veel van en dan heb je precies de groep gespaard waar bij invoering van de flat rate ha premie de grootste klappen vallen.

 • no-profile-image

  koen vd

  in de titel heeft men het over zetmeel en de kalversector. in het artikel over daling van het graan ? wat bedoelt men nu eigenlijk ?!

 • no-profile-image

  Frank

  Die premie (officieel inkomenssteun) was bedoeld om de boeren een onafhankeleijke keuze te kunnen laten maken, als 10 tot 15% de keuze maakt om de rampzalige sector te verlaten is de doelstelling bereikt. Het gaat over de beschikking van de premie, als de premie gekoppeld blijft heeft de verwerkende industrie die beschikking en als de premie ontkoppelt wordt heeft de boer de beschikking, dat is waar het over gaat en wel zo eerlijk aangezien de boer degene is die aan de voorwaarden moet voldoen voordat de premie uberhaupt uitgekeerd komt, kortom dan komen de lusten weer bij de lasten en niet zoals nu de lasten voor de boer en de lusten voor de verwerkende industrie! Een behoorlijk eenzijdig stuk van AGD.

Of registreer je om te kunnen reageren.