Redactieblog

Kwart melkgeitenhouders in 2007 gestopt

In 2007 is het aantal bedrijven met melkgeiten met 24 procent gedaald ten opzichte van 2006.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal bedrijven met melkgeiten van 1 jaar of ouder daalde van 862 in 2006 naar 652 in 2007. Het aantal melkgeiten van 1 jaar of ouder is in dezelfde periode met 6 procent gestegen naar 189.000 geiten.

De daling van het aantal bedrijven met melkgeiten komt mede door de uitbraak van bluetongue en de stijging van de vaste kosten. "Veel melkgeiten worden gehouden als neventak bij een melkveebedrijf. Met het risico om bluetongue te verspreiden zijn meerdere bedrijven gestopt met het houden van geiten. Daarnaast zijn de vaste lasten voor geitenbedrijven fors gestegen. De heffing voor het diergezondheidsfonds is voor met name de kleine geitenbedrijven een grote kostenpost", aldus Cor Pierik van het CBS. Ook de aanscherpende normen voor de Identificatie en Registratie (I&R) zorgt ervoor dat steeds meer kleinschalige melkgeitenhouders de tak afstoten.

De schaalvergroting zet ook in de melkgeitenhouderij door. Ruim 90 procent van de melkgeiten in Nederland worden gehouden op bedrijven waar minstens driehonderd melkgeiten worden gehouden. In 2007 nam vooral het aantal bedrijven met 600 tot 900 melkgeiten en met meer dan 900 melkgeiten toe. Bij de grootste bedrijven nam het gemiddeld aantal geiten bovendien toe van 1206 in 2006 naar 1326 dieren. Gemiddeld had een geitenbedrijf in 2007 289 melkgeiten, in 2006 was dit nog 206. De geitensector groeit mede door de vraag naar geitenzuivel. Dit komt mogelijk door de toename van enkele koemelkallergieën.

Of registreer je om te kunnen reageren.