Redactieblog

17 reacties

Kunstmestmarkt ligt stil, logistieke problemen verwacht in voorjaar

Kunstmesthandelsbedrijf Triferto verwacht grote logistieke problemen bij de verspreiding van kunstmest komend voorjaar.

Dit komt vooral doordat de kunstmestmarkt op dit moment vrijwel stil ligt als gevolg van de slechte graanprijs op de wereldmarkt en de economische crisis.

"We merken dat boeren in Nederland erg afwachtend zijn bij het bestellen van kunstmest. De oorzaak hiervan is tweeledig. De finaniciële situatie is bij veel boeren slecht, waardoor ze niet veel middelen hebben om kunstmest te kopen. Ook verwachte ze dat de kunstmestprijs zal dalen, waardoor ze mogelijk zo laat mogelijk gaan bestellen", zegt Piet Jan Voorwinden van Triferto.

Voorwinden verwacht geen daling van de kunstmestprijzen. Hij baseert dit op de hoge productiekosten voor kunstmest en het verminderde aanbod. "De energieprijzen zijn op dit moment wel iets gedaald, maar de gasprijs loopt altijd achter de ontwikkelingen aan. Hierdoor zal het voordeel van een dalende gasprijs pas na het voorjaar van 2009 effect gaan hebben op de kunstmestprijs. Daarnaast is het aanbod van kunstmest veel lager doordat fabrieken hun productie stil leggen."

Op dit moment hebben kunstmestproducent Yara en BASF delen van hun productie stilgelegd. Triferto voorziet bovendien dat de vraag naar kunstmest wel op gang zal komen, maar later in het seizoen. "Als in andere delen van de wereld niet bemest wordt, zal er minder geoogst worden, waardoor de graanprijs zal stijgen. Op basis van dit vooruitzicht zal de vraag naar kunstmest weer toenemen."

De kunstmestindustrie kent een soort kettingeffect. Door de lage graanprijzen en de kredietcrisis kunnen akkerbouwers in minder ontwikkelde landen geen kunstmest kopen, omdat ze hiervoor geen kredieten krijgen. Hierdoor ligt de afzet stil. Pakhuizen die gebruikt worden voor kunstmestopslag liggen op dit moment nog vol graan, waardoor ook de productie naar beneden wordt bijgesteld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kraai

  Wat een onzin logistieke problemen 1 belletje en er staan volgende week honderden vrachtwagens op de dam

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik heb nog nooit kunstmest gebruikt . Ik gebruik varkensdrijfmest en ben daar heel tevreden over . Voor het kunstmeststrooien zou ik afhankelijk zijn van de loonwerker . Die komen doorgaans als het hun uitkomt en niet een halve dag voordat het regend . Kunstmest kan dan weken op het (gras) land liggen en dan weet je het wel . De N is bij varkensmest de beperkende factor en dat neem ik voor lief . De kunstmest is nu zo duur dat de graslandboeren maar wat zoogkoeien verkopen zodat ze geen kunstmest meer hoeven aan te kopen .

 • no-profile-image

  r.v.

  met alle respect voor de russische kunstmest maar hoe zit het met de strooibaarheid van de meststoffen? ik hoor regelmatig dat er nog wel is wat verschil zit tussen de ietsje duurdere en ietsje goedkopere leveranciers. dat dan de goedkopere leveranciers meer klonten in de kunstmest hebben nadat het in de silo's is geblazen.

  voor de rest geef ik jullie wel gelijk

 • no-profile-image

  melkveeboer

  Ook de kunstmestindustrie zal er aan moeten geloven dat de gouden jaren voorbij zijn. Ze kunnen de productie wel stil leggen om de prijs hoog te houden, maar de vaste kosten zullen ook bij hen door blijven gaan. Op termijn zullen ze wel weer moeten produceren tegen een concurrerendere prijs als de landbouwers in de wereld het niet meer kunnen betalen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Toch wel opmerkelijk dat toeleveranciers van de landbouwsector wel hun produktie mogen stopzetten cq manipuleren(ik vergelijk het met niet leveren) en de prijzen kunstmatig naar ongekende hoogten mogen drijven.
  Waar blijft nu de Europese commissie met dreigementen over boetes?
  Want door deze acties van de kunstmestfabrikanten gaan de voedselprijzen automatisch stijgen, maar daarbovenop verdwijnt er heel veel geld in slechts enkele zakken. Of wijkt men uit naar ontwikkelingslanden om koeflatten te halen en zo goedkoop en duurzaam te kunnen bemesten terwijl men anderzijds de landbouwsectoren in o.a. Nederland op de produktie van meststoffen wil afrekenen?
  Ik ben benieuwd hoelang het duurt voordat men de veehouderij gaat koesteren vanwege de produktie van dierlijke meststoffen en de hierdoor lagere voedselprijzen.

 • no-profile-image

  Piet

  Keep on dreaming Piet Jan Voorwinden, het is net als voor ons vraag en aanbod. En als er geen vraag is en wel aanbod gaat de prijs vanzelf naar beneden en moet je het verlies slikken.
  Moeten wij als akkerbouwsector maar al te vaak.

 • no-profile-image

  jos

  Ik ben geen SP-er maar het is belachenlijk dat zij de productie stil leggen en hun werknemers op straat flikkeren alleen om hun bestuurders een dikke premie en hun aandeelhouders een vette diviedent uit te kunnen keren. Dit alles onder de mom van "de kosten dalen pas in de tweede helft van 2009 doordat de gasprijs naijlt". Zelf zit ik in de varkenshouderij en daaruit is de alom bekende term "varkenscyclus" voort gekomen (eigenlijk hebben we iedere 5 á 6 jaar een resecie). Wij moeten soms voor of onder de kostprijs produceren maar dan noemt men dit vrije marktwerking. Kortom mijn betoog is dat de kunstmestindustrie hier krokodillentranen laat zien, niet zeuren maar met die prijs zakken. P.S. als alternatief voor die dure kunstmest heb ik nog een tip: varkensmest.

 • no-profile-image

  .

  Tsja, koetje boe. Wil graag varkensmest uitrijden ongeveer op het moment dat ik dat wens. Wat mij betreft mag het dan nog wat kosten ook. Kunstmest betalen we immers ook. Punt is echter dat we kunstmest altijd op de goede momenten kunnen aanwenden, hetgeen noodzakelijk is voor een goede opbrengst. Zijn de uitrijproblemen opgelost, dan ligt een hele weg open voor dierlijke mest. Geen akkerbouwer wil immers een dief zijn van zijn eigen portemonnee.
  Overigens een schande dat de kunstmestprijzen de olieprijsontwikkeling nu niet volgen. Bij stijging gebeurt dat ook. Afgelopen voorjaar nog KAS gekocht voor 22, 27 en 33 euro. Stijging verliep in 5 weken!

 • no-profile-image

  gert

  de EU heeft 1 miljard euro uitgetrokken voor zaaizaad en kunstmest in ontwikkelingslanden,vnl. afrika

 • no-profile-image

  gert

  dan moeten ze maar met aantrekkelijke voorkopen komen,ze hebben afgelopen jaar enorme winsten gemaakt,de kali is al in een monopoliepositie geraakt

 • no-profile-image

  Akkerbouwer

  Laat die kunstmest verkopers maar lekker dromen, de prijs gaat vanzelf naar beneden, gewoon niets bestellen. Dan maar dierlijke mest, misschien is een lagere opbrengst beter voor de prijs.
  Dure kunstmest kopen is bij voorbaat verliesgevend.

 • no-profile-image

  Boer

  Een verhaaltje om goed te praten van de kunstmestindustrie .
  Overal in Europa hoor je dat de productie stilvalt om reden de opslag propvol zit met meststoffen .

 • no-profile-image

  piet

  canadese boeren kopen schipladingen vol kunstmest uit rusland ,ze betalen hiervoor de helft minder dan gebruikelijk,dus laat de russen maar komen ,dan kunnen ze uien mee terug krijgen

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Kartelvorming. Kan dat niet even door Brussel nader onderzocht worden ?

 • no-profile-image

  Jefke

  Waar zitten onze mensen van LTO en NMV? Of politici vanuit onze landbouwhoek?

  Nellie Kroes neemt alle tijd om naar de fusie te kijken, misschien moet ze de kunstmestindustrie ook eens doorlichten? Want als iedereen de prijs kunstmatig hoog houd, is dat dan geen kartelvorming?

  Nog een kleine tip, vloeibare meststoffen zijn al wel flink in prijs gedaald!

 • no-profile-image

  Izak Oosthoek

  Hier in Zevenbergen zit Agerland hartstikke vol met bigbags van de CZAV.
  De Kas 27% prijs keldert op dit moment naar beneden zeggen ze zelf.

 • no-profile-image

  koetje

  Dierlijke mest is er genoeg, dit wordt meestal ook nog gratis gebracht en is ook nog goed voor de grond dus reken maar uit

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.