5 reacties

Klimaatakkoord onder druk

Het nog te sluiten duurzaamheidsakkoord tussen LTO en kabinet staat onder druk.

De belangenorganisatie heeft in een brief aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken aangegeven dat het niet uit de voeten kan met het voorgestelde tarief voor co-vergisting.

Volgens LTO is vergisting de rode draad van de afspraken die bedrijfsleven en overheid willen maken in het kader van het klimaatprogramma van het kabinet. Nu Van der Hoeven niet bereid lijkt te zijn het subsidiebedrag hiervoor te verhogen, komt het akkoord onder druk te staan.

"Wij zijn al een jaar vol goede moed bezig met duurzaamheidsafspraken", zegt Henk Brink van de organisatie. "Nog nooit is een akkoord zo ver weg geweest." In een brief vraagt LTO om een gesprek hierover.

Aanleiding is het debat dat dinsdag in de Tweede Kamer plaatshad over de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE), die op 1 april moet ingaan. CDA’er Joop Atsma hamerde er toen op het subsidiebedrag voor co-vergisting hierin te verhogen. In het voorstel van Van der Hoeven is dat 12 cent per kilowattuur, terwijl het Energie-onderzoek Centrum Nederland 17,9 cent heeft voorgesteld.

De minister wilde daar niet in mee gaan. Zij vindt dat binnen de regeling kosteneffectiviteit voorop moet staan. Dat wil zeggen dat er uit elke euro maximale milieuwinst gehaald moet worden. Volgens LTO maakt zij daarmee een denkfout en negeert zij het feit dat vergisting helpt de hele keten te verduurzamen.

Lees ook Van der Hoeven twijfelt over financiering uitbreiding SDE

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  duurzaam blijkt niet zo duurzaam te zijn

 • no-profile-image

  Boesje

  Lto geeft zelf toe dat vergisten onrendabel of beter gezegd weinig duurzaam is. Anders zouden ze wel tevreden zijn met 12 ct.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  oei lto wordt boos

 • no-profile-image

  henk

  maria ho even

 • no-profile-image

  ton

  Als je deze redenering wilt vasthouden, dan moet de houtgestookte centrale in Cuijk gelijk dicht; zelfs na 10 jaar en dus een afgeschreven installatie blijkt deze zonder subsidie niet te kunnen draaien. En toch krijgt deze de hoofdprijs aan subsidie toegekent. Dus waar hebben we het over. Maar ja, de overheid is aandeelhouder en dus...... En als het argument wordt opgehangen dat deze houtstook duurzaam en kostenefficient qua milieuwinst is, dan zou ik heel graag van iemand dit rekensommetje willen zien. En het liefst nog afgezet tegen co-vergisting

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.