Redactieblog

4 reacties

Kartonnen woning voor huisvesting seizoensarbeiders

De bouw van het allereerste kartonnen huis voor seizoensarbeiders is in volle gang.

"Normaal kunnen we een huis in enkele uren bouwen, maar in de regen is dat lastiger. We hebben de bouw van de woning uitgesteld tot vrijdag", aldus Louis Dekkers, initiatiefnemer van de Casamatic-woningen.

De huizen zijn gebouwd met metalen frames en 4 centimeter dikke kartonnen platen die voorzien zijn van een coating. De woningen kunnen vijftien tot twintig jaar meegaan en zijn relatief goedkoop: vanaf 250 euro per m2. "Hierdoor is het een goede oplossing voor de huisvesting van seizoensarbeiders", aldus Dekkers. De huizen zijn voorzien van een keuken, woonkamer, badkamer en slaapkamers. Een woning weegt ongeveer 2000 kilo. "Maar het is veilig bij alle weersomstandigheden." Het concept van de woningen komt voort uit noodwoningen die na de aardbeving in Pakistan zijn gebruikt. "Dit is verder ontwikkeld naar Nederlandse standaards", legt Dekkers uit.

De woningen vallen onder roerend goed, waardoor de plaatsing ervan makkelijker is dan van onroerend goed. "Maar toch nu toe hebben we wel bouwvergunningen aangevraagd voor de woningen. Dit gaat wel makkelijker omdat het om een tijdelijk gebouw gaat."

Vanuit de land- en tuinbouw is al veel belangstelling voor de woningen. "Het is met een woning voor 10.000 euro natuurlijk relatief goedkoop wonen, terwijl je toch een goed onderkomen kan bieden voor de seizoensmedewerkers."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Niek Ruiter

  Wil in contact met de Casamatic woning ontwerpers. Wij hebben een goed materiaal voor de buitenzijde welke minimaal 25 jaar meegaat.
  0655701477. Tot later.

 • no-profile-image

  Marian

  Hoe energiezuinig is de woning. elekticiteit lijkt me niet de goedkoopste brandstof om te verwarmen. En kunnen ramen open? Hoe houd het zich bij te weinig luchten. Polen staan er om bekend dat ze elk kiertje dichtplakken. Gaat het karton dan schimmelen, of komt het water van de plafonds.

 • no-profile-image

  joDOkus

 • no-profile-image

  Marco Weernink

  Beste AGD,

  Wij hebben uw artikel gelezen met als kop: Kartonnen woning voor huisvesting seizoensarbeiders.

  Kunnen wij in contact komen met de producent van deze woningen?

  Met vriendelijke groet,

  Marco Weernink

Of registreer je om te kunnen reageren.