Kamer wil verhoging SDE-budget desnoods afdwingen

De Tweede Kamer wil het kabinet desnoods dwingen het budget voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) met 120 miljoen te verhogen.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) staat welwillend tegenover het voorstel van CDA, PvdA en Christenunie, maar twijfelt of zij daar het benodigde geld voor kan vrijmaken.

De Tweede Kamerfracties van de drie coalitiepartijen hebben dinsdagavond tijdens een debat met Van der Hoeven aangedrongen op extra geld voor duurzame energie. Zij willen 75 miljoen euro voor co-vergisting, 30 miljoen voor zonnepanelen en 10 miljoen voor biogas. Diederik Samsom (PvdA) denkt dat dit geld gehaald kan worden uit de verkoop van een deel van de rechten om broeikasgassen te mogen uitstoten in het kader van de projecten Clean Development Mechanism en Joint Development.

Van der Hoeven vindt dit niet verantwoord en wil eerst met het kabinet overleggen. CDA’er Joop Atsma benadrukte dat als de minister niet voor de ophoging van het budget zorgt, de Kamer zelf het initiatief daartoe zal nemen. Om vertraging van de openstelling te voorkomen, wordt de regeling zonder dit extra budget op 1 maart gepubliceerd. Eventueel kan de voorgestelde 120 miljoen later worden toegevoegd.

Wynand Duyvendak van Groenlinks noemde de 120 miljoen euro extra 'klein grut'. "Dit zijn symbolische bedragen", reageerde hij op het voorstel. "Als het gaat om de ernst van het klimaatprobleem hebben we honderden miljoen euro’s nodig." Atsma noemde die opmerking 'volslagen nonsense'. "Wij kunnen hier veel kleine ondernemers mee helpen en dan kun je dit niet afdoen als klein grut", zei hij.


Lees ook Coalitiepartijen: meer geld voor co-vergisting

Of registreer je om te kunnen reageren.