261 x bekeken 6 reacties

Kamer wil vaart maken met inrichting EHS

Voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) verworven ruilgronden moeten sneller worden ingezet voor de realisatie van dit project.

Dat vinden de Tweede Kamerfracties van VVD, D66 en Partij voor de Dieren. De drie partijen dienden hiertoe gisteren een motie in. Zij vinden dat het kabinet haast moet maken met de inrichting van de EHS. Veel van de verworven gronden liggen echter buiten het geplande natuurnetwerk en zijn bedoeld om in een later stadium te kunnen ruilen met gebieden daarbinnen.

Het gaat om naar schatting vijftienduizend hectare. Volgens D66’er Boris van der Ham is snelheid geboden, omdat dan de kosten zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Landbouwminister Gerda Verburg ontraadde de motie niet, maar zei wel dat ruilgronden van strategisch belang zijn: "Zij vormen het elastiek van het proces."

Zoals al aangekondigd dienden VVD en CDA gisteren ook een motie in die het kabinet oproept de inrichting van reeds verworven gebieden prioriteit te geven boven het aankopen van nieuwe gronden. Verburg heeft hierover inmiddels overleg gehad met de provincies, die de EHS uitvoeren. Voor zover mogelijk zullen zij gehoor geven aan de oproep van de twee partijen, aldus de minister.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Consument

  De economische crissis is veroorzaakt door geldsmijterij over de wereld heen. Daarbij nog zeer veel honger en ellende. Als je ziet wat er in Nederland over de balk gesmeten wordt wordt je laaiend! Hoeveel zeer goede landbouwgrond wordt totaal verknoeid met nog is heel veel bij komende en toren hoge en blijvende kosten. Met onder het de mom van dat alleen natuur goed is! Alle landbouw is natuur!!! Hoeveel goed werkende sloten en beken worden ge meanderd(slingersloten) met heel veel kosten. Het voegd niets toe, het is allen maar zeer lastig. Het kost klauwen vol geld en alleen maar om dat sommige dit mooi vinden! Al deze ontwikkelingen zijn meer slecht dan goed! Stop hier onmiddellijk mee, het is bijna niet meer te herstellen!! Dat kost ook weer klauwen met geld! Doe dingen die voor mens en het milieu en economie goed zijn, daar kun je nog mee voor de dag komen!

 • no-profile-image

  twente

  hoe verder met ehs. hoe meer de ehs invulling krijgt hoe verder je het planteland ziet verpauperen hoe meer de koeien uit het landschap verdwijnen wat krijg je terug een verlaten landschap als we ergens vaart mee moeten maken dan is het de gronden zo snel mogelijk terug geven aan de landbouw wil men geen verlaten en dood en rommelig landschap over houden laten we het zo mooie twente koesteren

 • no-profile-image

  twente

  in overijssel moet nog 20000 ha gerealiseerd worden aan verrommeling van het landschap

 • no-profile-image

  Ecologische

  Beste Gert,
  Je hebt helemaal gelijk wat betreft:''Dan moeten ze onmiddelijk stoppen met de aankoop''. Helaas zal men dat voorlopig niet doen. Daarom zet de VVD in op eerst inrichting, omdat dan zal blijken dat het geld voor de rest er niet meer is. Dus steeds meer blijkt dat nu de EHS begrenzing geevalueerd c.q. verkleind moet worden

 • no-profile-image

  Johan

  15000 HA woeste grond en stuifduinen, denk je daar de ganzen gaan fourageren? Nee dus! Bovendien als ze die 15duizend HA beplanten met snelgroeiende gewassen zoals Mais en suikerbieten voor bio-brandstof dan neemt dat een gigantische hap CO2 uit de atmosfeer, dat was toch zo'n enorme klimaatzorg? Nu er is een oplossing; 15duizend HA groot!

 • no-profile-image

  gert

  verrommeling van het landschap is nu al een feit door de aankoop van gronden voor EHS waar niks mee gebeurt,met het excuus dat er geen geld is voor de inrichting.Dan moeten ze onmiddelijk stoppen met de aankoop,want dan hebben deze plannen geen goede financiele onderbouwing,wat bij natuurbeheer steeds weer gebeurd.Ze denken alleen maar ,als we de gronden maar in bezit hebben ,hierna komt de rest vanzelf

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.