Redactieblog

Investeringen mechanisatie op top

Het investeringsniveau voor landbouwmechanisatie heeft in 2007 en 2008 een hoogtepunt bereikt.

Dat concludeert de ING-bank in een onderzoek naar de investeringen in de grotere landbouwmachines door boeren en loonbedrijven. In het onderzoek zijn de investeringen in trekkers, aardappelrooiers, maaidorsers, hakselaars en voermengwagens meegenomen.

"Gemiddeld genomen dalen de verkochte aantallen, maar stijgen de investeringssommen bij aanschaf van nieuw materieel", aldus ING. "Door de gunstige afzetprijzen van landbouwproducten is er de afgelopen twee jaar een hausse van investeringen geweest van landbouwmachines. Het gaat hier niet alleen om uitbreiding van het machinepark, maar ook om uitgestelde investeringen." Jaarlijks wordt volgens de bank in Nederland voor 250 tot 350 miljoen euro aan nieuwe trekkers geïnvesteerd.

De gemiddelde jaarlijkse verkoop van landbouwtractoren bedraagt 3.800 stuks en bereikt in 2008 een hoogtepunt op 4.400. In de tweede helft van het jaar is de afzet gedaald. Voor 2009 wordt een afzet van 3.600 stuks verwacht. De bank voorziet dat schaalvergroting en professionalisering tot een meer belangstelling voor het leasen van nieuwe machines leidt.

Het motorvermogen of de verwerkingscapaciteit van een machine vormt de belangrijkste basis bij de keuze om een machine te kopen. De technische kwaliteit speelt net als prijs en merkwaardering ook een belangrijke rol bij de investeringsbeslissing. Daarnaast spelen het brandstofverbruik en de besturingseigenschappen een rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.