Het regent records in financiële wereld

Het economische nieuws heeft deze dagen veel weg van het weerbericht van de afgelopen jaren; aan de lopende band worden er records gebroken.

Niet eerder verlaagde de Europese Centrale Bank het belangrijkste rentetarief in een keer zo sterk als twee weken geleden. En deze week was het de beurt aan haar Amerikaanse evenknie. De Federal Reserve liet de rente zakken van 1 naar 0 tot 0,25 procent, waarmee het laagste niveau ooit is bereikt.

Ook op andere terreinen doen zich dergelijke extremen voor. In een ultieme poging de alsmaar zakkende olieprijs op te krikken, kondigde de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) woensdag de grootste productieverlaging in haar geschiedenis aan. Veel effect op de markt lijkt dat besluit niet te hebben gehad, want de prijs per vat is sindsdien amper gestegen en bedraagt nog steeds nauwelijks meer dan veertig dollar.

Net als bij de extreme temperaturen zijn veel van deze records het gevolg van een crisis. Zo zijn de renteverlagingen bedoeld om de effecten van de recessie te beteugelen, die in meer of mindere mate wordt veroorzaakt door de problemen op de financiële markten. De vraag is in hoeverre bedrijven en burgers zich hierover zorgen moeten maken. In opdracht van landbouwminister Gerda Verburg onderzocht het LEI daarom de gevolgen van de kredietcrisis op de agrarische sector.

De conclusie is dat deze meevallen. Vooral bedrijven die luxe producten produceren zoals bloemen, zien de vraag dalen. Voor de grondgebonden sectoren vallen de gevolgen echter reuze mee.

En hoewel veel banken minder makkelijk geld uitlenen, lijken boeren en tuinders daar nauwelijks hinder van te ondervinden. Sterker nog, volgens Rabobank steeg de kredietverlening in de eerste tien maanden van dit jaar zelfs met 14 procent. En ook dat is een record.

Of registreer je om te kunnen reageren.