Redactieblog

173 x bekeken

'Helft boeren verwacht in 2009 slechter bedrijfsresultaat'

Bijna de helft van de agrarische ondernemers verwacht in 2009 een slechter bedrijfsresultaat dan dit jaar.

Dat blijkt uit de jaarlijkse ondernemersenquête van Gibo Group accountants en adviseurs. Ondernemers zien de energieprijzen en belemmeringen door wet- en regelgeving als grootste bedreiging voor het komende jaar. Maar ook de vrees voor concurrentie uit het buitenland neemt toe. Terwijl vorig jaar nog 19 procent van de ondervraagden dit als punt van zorg noemde, ziet nu 34 procent van de ondernemers de buitenlandse concurrentie als bedreiging voor hun bedrijf.

Ruim eenderde van de agrarisch ondernemers zegt negatieve gevolgen te ondervinden van de kredietcrisis. Het percentage boeren dat vreest de financiering voor het komende jaar niet rond krijgen is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar: 30 procent van de ondernemers voorziet problemen. Daarnaast is het percentage boeren dat in 2009 een grote investering te doen gedaald van driekwart naar minder dan de helft.

Over de regeldruk op agrarische bedrijven zijn de boeren niet tevreden. Vrijwel alle ondernemers (95 procent) merkt niets van de verlaging van de regeldruk waar het ministerie van landbouw zich op richt. Ondernemers zijn over het algemeen wel tevreden over hun eigen bedrijf. Gemiddeld geeft de boer zijn bedrijf een 6,9.

Of registreer je om te kunnen reageren.