Redactieblog

188 x bekeken

Groei in overslag Zeehavens Amsterdam

Zeehavens Amsterdam heeft in het derde kwartaal van 2008 een groei doorgemaakt van 10 procent.

Alleen de Amsterdamse haven groeide al met 12,2 procent. De totale overslag van de havens van Velsen, Beverwijk, Zaandstad en Amsterdam steeg van 65,5 miljoen ton naar 72 miljoen ton in de periode van januari tot en met september 2008. Het marktaandeel steeg hiermee van 7,5 naar 7,8 procent.

De overslag van agriproducten steeg met 21,6 procent naar 6,9 miljoen ton. Dit werd veroorzaakt door meer overslag van granen, oliezaden en kunstmest. De totale overslag in natte bulk steeg met 26,4 procent naar 24,6 miljoen ton. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door de toename in overslag in olieproducten.

De overslag van droge bulk steeg in de eerste negen maanden van 2008 gering met 0,9 procent naar 27,1 miljoen ton. De containeroverslag steeg met 15,8 procent naar 2,9 miljoen ton.

Havens Amsterdam merkt vanaf november de gevolgen van de economische crisis. "Vrijwel op alle werkgebieden zien we een daling in de overslag. Het sterkst zien we het in Velsen, waar de overslag bij Corus sterk terugloopt", aldus een woordvoerder van het havenbedrijf. De verwachting is dat de totale overslag dit jaar wel in de plus zal bijven.

Voor volgend jaar wil het bedrijf nog geen prognose geven. Belangrijk punt is wat er met de kunstmestproductie bij DSM gaat gebeuren. Deze kunstmest vormt een belangrijke bijdrage bij de agribulkoverslag in de haven van Beverwijk. In Beverwijk wordt ook veel pootgoed geladen naar verre exportbestemmingen als Cuba en Noord-Afrika.

Of registreer je om te kunnen reageren.