Redactieblog

5 reacties

Grens bereikt met bloedarmoede kalveren

Blank vlees van kalveren komt door bloedarmoede. Dat beweerde een onpartijdige deskundige voor de televisie. Hiermee scoort Wakker Dier. Is er niet een grens bereikt?

Ik schrok van deze televisie-uitzending. Kalveren bewust bloedarmoede te laten krijgen door bewust te weinig ijzer in het voer valt slecht bij de consument. Dat betekent weerzin tegen dit vlees en mogelijk ander vlees. Dat keert zich tegen de boer.

Zelf ben ik onderdeel van de keten. Ik heb er alle belang bij dat het vlees van kalveren bij verkoop een goede prijs opbrengt. Er is dan ruimte voor een hogere prijs van de nuchtere kalveren. Ik heb ook het liefst de hoogst mogelijke prijs.

Moeten we in deze tijd nog wel kalveren bewust bloedarmoede te laten krijgen om blank vlees te produceren? Ik denk van niet. Natuurlijk worden de kalveren niet echt ziek. De kalvermester op de televisie liet een schone stal met levendige kalveren zien. Ook vertelde hij overtuigend. Hij promootte zijn bedrijf uitstekend. Maar verloor toch.

Bij de consument blijft hangen dat de kalveren bewust bloedarmoede hebben gekregen via een ijzertekort in de voeding. Dat beeld ergert de consument en is niet goed voor de afzet.

Daarom kunnen we beter stoppen met de productie van blank kalfsvlees. Het argument dat men het dan in andere landen doet, zegt me niet zoveel. Wij moeten ons in Nederland blijven presenteren als het meest diervriendelijke land. Daar past rosé kalfsvlees bij. Uiteindelijk levert dat winst op voor de hele keten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  er worden in Nederland veel kinderen met gedragsstoornissen opgesloten in gevangenissen omdat er te weinig capaciteit is om ze te behandelen,daar hoor je bijna niemand over,dierenwelzijn schijnt wel 100 keer zo belangrijk te zijn

 • no-profile-image

  PVV woordvoerder

  De vergaderboer ziet het niet helemaal juist. Voor de productie van blank kalfsvlees worden kalveren gevoerd met een rantsoen bestaande uit melkproducten en een deel ruwvoer waarin een gecontroleerde hoeveelheid ijzer aanwezig is. Het hemoglobine-gehalte (Hb) in het bloed van het kalf is daardoor lager, maar boven de grenswaarde voor bloedarmoede. In de vleeskalverhouderij wordt het Hb-gehalte gecontroleerd en er vindt, indien nodig, een gerichte behandeling met ijzer plaats zonder nadelige effecten voor de gezondheid en het welzijn van het kalf.


  Wetenschappelijke onderbouwing:
  Voor een aanvaardbare vleeskleur wordt in Nederland op slachtleeftijd gestreefd naar een gemiddeld Hb-gehalte van de kalveren tussen de 5,0 en 5,5 mmol/l.
  In wetenschappelijk onderzoek wordt een Hb-gehalte rond de 4,5 als grenswaarde beschouwd, onder deze waarde kunnen klinische verschijnselen van bloedarmoede optreden ten gevolge van een tekort aan ijzer. Op basis van dit onderzoek is in Europees verband een wettelijk minimum voor het Hb-gehalte vastgesteld van gemiddeld 4,5 per koppel bij het afleveren op de slachterij.
  Ter onderbouwing van deze grenswaarde en vanwege het gebrek aan betrouwbare gegevens over de gezondheid en de immuunstatus van vleeskalveren met een Hb-gehalte van rond de 4,5 is in Nederland een grootschalig vergelijkend onderzoek uitgevoerd tussen 1997 en 1999. De conclusie van dit onderzoek bevestigt dat een relatief laag Hb-gehalte in de orde van grootte van 4,5 geen nadelige effecten heeft op het aanpassingsvermogen van vleeskalveren in groei en immuuncapaciteit.

  Momenteel wordt in een uitgebreid, internationaal onderzoekprogramma een Welzijnsmonitor voor vleeskalveren ontwikkeld, onder begeleiding van LNV, ASG, de Dieren Bescherming en de primaire sector. Met de resultaten van dit onderzoek zal het in de komende jaren mogelijk zijn om uitsluitsel te geven over de vraag hoe ook in de toekomst verdere garanties gegeven kunnen worden voor het welzijn van vleeskalveren.

 • no-profile-image

  boer

  Goeie opmerking Boer uit Hengelo !! Helemaal in de juiste trend ! Neem je verantwoordelijkheid vergaarderboer en aadel niet de NH3 problemen van de melkveesector op bij de varkenshouders !!

 • no-profile-image

  Marchienus

  Schandalig, kalveren ziekmaken om blank vlees te krijgen. Wat zouden die boeren verder doen om de juiste kleur op het vlees te krijgen? Wat voor gevaarlijke stofffen gebruiken ze? Ik eet al steeds minder vlees, maar als ik dit hoor krijg ik de neiging helemaal te stoppen.

 • no-profile-image

  Boertje

  helemaal mee eens vergaderboer, eigen verantwoordelijkheid nemen.
  Heb jij je stal al groen label gemaakt?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.